Sådan får du humlebier i haven, så planter kan bestøves

Foto: Depositphotos

Humlebien, som flere også kalder for brumbasse, er en sand forårsbebuder. Når de vågner fra deres vinterhi tidligt på foråret og flyver lidt vilkårligt omkring tæt ved jorden, ved man at varmere tider er på vej.

Mange forbinder måske den stille summen med noget farligt der stikker, men faktum er dog at humlebien er meget fredsommelig og særdeles nyttig. Uden humlebier (og andre slags bier) kan havens planter ikke bestøves, og det betyder eksempelvis at dine frugttræer vil stå uden frugt.

Læs også: Skab en bivenlig have med blomster, træer og buske

Humlebierne er derfor fundamentale for planternes liv i din have, og der er derfor god grund til at værdsætte deres summen i løbet af sommerhalvåret.

Vi kigger her lidt nærmere på hvad du kan gøre for at hjælpe humlebierne i din have, og sikre at de har det godt. Det er nemlig slet ikke svært at tiltrække dem, hvis du bare husker på et par enkelte ting.

Sørg for mad til humlebien – hele sæsonen

Humlebier lever af nektar og pollen, og det er særligt i de tidligere måneder af året at føden kan være knap. Sørg derfor for at have blomstrende planter i haven tidligt på året, så humlebierne holder sig til og kan “trække i arbejdstøjet” så hurtigt som muligt.

Hent vores opslagsværk med gode planter til humlebier, og se hvornår de blomstrer:

Se også: Planter til bier hos Plantetorvet

Meget ukrudt blomstrer også i foråret, eksempelvis mælkebøtter, og her kan humlebierne også finde føde. Det kan derfor være en god idé at lade områder af haven vokse lidt vildt, så ukrudtet bliver en naturlig fødekilde for humlebien.

Sæt gerne et vandfad ud til havens dyr og insekter

Humlebier og andre insekter har særligt brug for vand i tider med høj varme og tørke, så her kan det være en god idé at fylde et fuglebad eller sætte nogle skåle med vand udenfor.

På den måde kan du sikre at havens dyr og insekter har adgang til vand, og det kan i længere tørkeperioder sikre at de overlever og ikke søger andre steder hen.

Giv humlebierne et sted at bo

Humlebier bor lidt over det hele, og her er det vigtigt at du ikke holder haven trimmet fra A til Å. Mange foretrækker måske en velfriseret prydhave over en mere naturlig have, men det giver humlebier og andre insekter svære vilkår.

Der findes forskellige arter af humlebier, som lever forskellige steder. Her er dog de mest almindelige steder, som humlebier generelt slår sig ned:

  • Sprækker mellem sten og træværk
  • Forladte musereder
  • Under urtepotter
  • Huller i træer eller bark
  • I nåletræer med tæt vækst
  • En tæt brændestabel

Kort sagt: Humlebier lever steder, hvor der “roder” en smule og hvor naturen får lov at vokse som den vil.

Check humlebierne ind på hotel

Et alternativ til dem som ikke har så meget beplantning i haven, er insekthoteller. Insekthoteller har forskellige sprækker, åbninger og huller, hvor humlebier og andre insekter kan leve.

Find insekthoteller hos Coop

Lad gerne dele af haven vokse vildt

Som tidligere nævnt er det essentielt, at haven ikke trimmes alt for nidkært. Lad gerne et stykke af plænen vokse lidt vildt, hold små områder af jord fri for beplantning, lad gamle træstubbe stå, og sørg i det hele taget for at der er rigeligt med gemmesteder rundt om i haven til humlebierne.

Hvis bare humlebierne får lidt plads at boltre sig på, skal de nok holde sig til. En trimmet have er måske køn at se på, men desværre er den direkte årsag til at humlebier og andre nyttige insekter er på stærkt tilbagetog over hele landet.

Undlad at bruge ukrudts- og insektmidler i haven

Det kan være fristende at give uønskede vækster et sprøjt med et ukrudtsmiddel, men det kan forvolde mere skade end de fleste tror.

Humlebien kan dø af forskellige midler, selvom de måske ikke var tiltænkt humlebien, og det kan betyde at humlebier og andre insekter ender med at lade livet utilsigtet.

Vær derfor påpasselig med at bruge ukrudts- og insektmidler i haven, og prøv i stedet at bekæmpe uønskede elementer på andre måder.

Kilder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *