Brændværdier i træ til brændeovn, pejs og bål

Foto: Depositphotos

Alle træsorter kan bruges til brændeovnen eller på bålet, men der er forskel på brændværdien og dermed også brændetiden. Noget træ brænder længe og afgiver mindre varme, mens andet træ brænder hurtigt og afgiver meget varme.

Generelt skal du sørge for at træet er tørt og rent, så du undgår løbesod og forurening med skadelige partikler. På sigt kan løbesod også føre til skorstensbrand, så der er god grund til at være omhyggelig med valg af brænde.

I denne guide kommer vi omkring brændværdierne i de mest benyttede træsorter, samt andre vigtige kriterier der er værd at kigge efter.

Hvad betyder brændværdien?

Brændværdien i træet beskriver den mængde af varme, man får ved at brænde træet.

Et kilo træ vil altid have den samme brændværdi, uanset træsort. Det handler derfor om at vælge en tungere træsort til den billigst mulige pris, hvis du vil have den bedst mulige brændværdi.

Køber du eksempelvis et brændetårn med avnbøg, vil vægten være tæt på det dobbelte af et brændetårn med gran. Det betyder altså, at avnbøg samlet set afgiver næsten dobbelt så meget varme som gran.

Brændværdien er dog ikke den eneste vigtige faktor at tage højde for, men den har dog stor betydning for mængden af varme du får ud af dit brænde.

Brændværdi angives typisk i megajoule (MJ) eller kilokalorier (KCAL).

Et kilo tørt træ har typisk en brændværdi på 19 megajoule.

Træ med højeste brændværdi

Alle træsorter har en brændværdi på 19 MJ per kilo, men noget træ er dog lettere end andet. Derfor er det vigtigt at kende vægten per kubikmeter, så du kan afgøre brændværdien af træet.

Herunder er vægten angivet for hver af det mest udbredte arter herhjemme:

Træart Vægt pr. m³
  (Kilo/m³ ved helt tørt træ)
Avnbøg 640
Bøg 580
Eg 570
Ask 570
Elm 565
Birk 540
Lærk 520
Ahorn 500
Bjergfyr 490
Pil 460
El 440
Skovfyr 430
Lind 420
Gran 370
Poppel 370
Kilde: Trae.dk

Ovenstående viser, at et brændetårn med bøg giver en højere brændværdi end eksempelvis gran, og generelt er de hurtigt voksende træsorter også de letteste.

Ovntørret eller lufttørret brænde – her er forskellene

Almindeligt brænde sælges enten som ovntørret eller lufttørret brænde. Mens ovntørret brænde typisk er klar til brug med det samme, skal lufttørret brænde normal have lov at ligge et par måneder for at tørre ned til anbefalet fugtindhold under 18%.

Det er normalt at lufttørret brænde har et fugtindhold en smule højere end det anbefalede, og det er således vigtigt at det får lov at tørre tilstrækkeligt.

Almindeligt træ eller briketter – hvad er billigst?

Almindeligt træ er hyggeligt når der skal tændes op i pejsen eller brændeovnen i den mørke tid, mens træbriketter er mest effektive og et billigere alternativ til eksempelvis elvarme.

Træbriketterne er komprimerede under højt tryk og høj temperatur, således at savsmuldet bindes sammen ved hjælp af træets naturlige indhold af lignin. Dette giver en høj brændværdi, som er mere pålidelig da produktionen er ensformig.

Metoden er også vigtig

Det kan være svært at udrede på videnskabelig vis, hvilken type brænde der giver mest mulig varme i længst. Det afhænger nemlig også af din brændeovn, måden du stabler brændet på, hvor meget brænde du bruger ad gangen, samt hvor højt fugtindholdet er i det brænde du modtager.

Der er med andre ord mange usikkerhedsfaktorer.

Generelt set er brændværdien en god indikator at gå efter, når du skal vælge hvilket brænde der skal købes.

Forskelligt brænde til bål, pejs og brændeovn

Det kan være en god idé at overveje, hvilken slags brænde du bruger til bålet, pejsen eller brændeovnen. Herunder finder du råd til afbrænding på bål, i pejs og i brændeovn:

Bål og pejs – undgå træ med højt indhold af harpiks

Træ med højt indhold af harpiks frarådes til brug i bålet eller pejsen, medmindre der kan sættes et gitter for som beskytter mod spruttende gløder.

Indholdet af harpiks i eksempelvis gran kan få træet til at sprutte voldsomt under afbrænding, således at der sendes gløder ud af ilden.

Træbriketter er helt fint til brug i bålet eller pejsen, og afgiver fin varme.

Brændeovn – alt kan bruges

Rent træ og træbriketter fungerer fint i de fleste brændeovne, men i brændeovne med lav luftcirkulation kan det være en god idé at vælge lettere træsorter, som er hurtigere og nemmere at antænde. 

Du kan også læse vores guide til pilleovne, som har haft en stigende popularitet i Danmark indenfor de seneste år.

Kilder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *