Guide: 12 flotte opstammede træer til haven

Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

HeyBolig er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

Foto: Depositphotos.

Opstammede træer er ideelle til små bede, men kan også fint bruges i passager eller overgange. Det kan være langs indkørslen eller på terrassen, hvor de kan stå i krukker eller kasser.

Normalt benyttes små træsorter eller buske til opstamning, og der må påregnet en lille smule beskæring hvis de skal holde formen. Det er dog ikke nødvendigt, og da de fleste opstammede træer er langsomt voksende, behøver du ikke være over dem med beskærersaksen i tide og utide.

12 bud på gode opstammede træer

I bund og grund kan alle træer og buske opstammes, men i de fleste tilfælde er det bedst at vælge sorter der ikke bliver alt for store. På den måde er det nemmere at kontrollere væksten, og de kræver kun minimal beskæring som tiden går.

Træer med mere end én stamme er desuden ideelle til opstamning, da strukturen af stammerne blottes og træets “krone” vil stå flot og tæt.

Blandt de bedste opstammede træer findes både stedsegrønne og løvfældende sorter, så haven kan holde sig grøn hele året.

1. Buksbom – gode træer til krukker

Se priser hos Plantetorvet

En opstammet buksbom står flot hele året med de mørkegrønne små blade samt tætte vækst, der gør den nem at forme præcis som du ønsker.

Buksbom desuden langsomt voksende, og den bliver omkring 1,5 meter høj. Det er et nøjsomt opstammet træ, der bare kræver let beskæring og kan placeres i enten sol eller skygge.

Placer den i en krukke eller direkte i almindelig havejord. Mulighederne er mange.

2. Syren – små træer til haven

Se priser hos Plantetorvet

Opstammet syren fås i forskellige varianter, og står med smukke, farverige blomster om sommeren.

Planten er mellem 1 til 2 meter høj, og findes som opstammet træ i flere højder. Den er middelt voksende, og trives bedst når den placeres i fuld sol.

3. Blodblomme

Se priser hos Plantetorvet

Opstammet blodblomme fås i forskellige højder, og står med smukke blomster i maj måned. Efterfølgende står træet med frugter fra juli måned.

Det er et hårdført træ, der har det bedst i sol eller halvskygge.

4. Robinie

Se priser hos Plantetorvet

Blandt de grønne opstammede træer findes også robinie, der er et fint træ med snoede grene og lysegrønne, krøllede blade.

Robinie fås i flere varianter, og er podet på en stamme. Den skal helst ikke stå på en plads med kraftig blæst, men tåler derudover sol og halvskygge.

5. Blærespiræa

Se priser hos Plantetorvet

Blærespiræa er flot som opstammet træ. Det står med flotte blomster i rosa nuancer i maj-juni, og bladene er purpurrøde.

Blærespiræa har det fint i kompakte beplantninger, og er fuldt hårdfør.  Det er således et nemt opstammet træ, som du enten kan plante i krukker eller direkte i havejorden.

6. Roser

Se priser hos Plantetorvet

Opstammede roser har en helt særlig charme. Hvor mange drømmer ikke om at ophøje de elegante blomster fra havens bed, og således lade dem være kronen på værket?

Du kan også sagtens have opstammede roser i krukker, og der findes mange spændende slags i farver der matcher dit blomsterbed.

Rosen er desuden fuldt hårdfør, og kræver kun en let beskæring i det tidlige forår.

Læs også: Guide: Se 5 smarte ophæng til haveredskaber

7. Dværgmispel

Se priser hos Plantetorvet

En dværgmispel er stedsegrøn, langsomt voksende og hårdfør. Den tager sig flot ud som opstammet træ, og blomster mellem maj og juni.

Dværgmispel kan også bære flotte, røde bær i efteråret, og disse er guf for solsorte. Du får således ikke bare et flot, stedsegrønt træ der pynter i din have, men som også gør gavn for fuglene.

8. Cypres

Se priser hos Plantetorvet

Cypres er populær som hækplante, men gør det også godt som opstammet træ. Væksten er tæt med stedsegrønt løv, der kan formes som du selv ønsker det.

Væksten er langsom, og den klarer sig bedst i sol eller halvskygge. Perfekt til placering i indkørslen eller på terrassen, hvis du ønsker at have noget grønt og frodigt at kigge på hele året.

9. Japansk pil

Se priser hos Plantetorvet

Som opstammet træ er japansk pil højt og slankt, med en fin krone på toppen. Den er kraftigt voksende, og bruges ofte i bede sammen med andre planter.

Japansk pil står med flotte, hvid-grønne blade.

10. Japansk lærk

Se priser hos Plantetorvet

Japansk lærk har smukke, hængende grene, og det egner sig derfor perfekt som opstammet træ. Her vil grenene med tiden vokse nedad, og de grønne nåle vil pynte fint i ethvert bed.

Træet har et særligt frodigt udseende, og det er fuldt ud hårdført i det danske klima.

11. Japansk løn

Se priser hos Plantetorvet

Japansk løn er langsomt voksende, og kendes især på det smukke, røde løv og den kraftige krone.

Som opstammet træ står det perfekt i den lille have, eventuelt sammen med bonsai træer, men kan eksempelvis også fungere ganske fint sammen med en lav buksbomhæk eller lignende.

12. Frugttræer

Se opstammede frugttræer hos Plantetorvet

Med opstammede frugttræer skaber du luft i den lille have, samtidig med at du får glæde af udbyttet.

Opstammede frugttræer fås blandt andet med blommer, kirsebær, æbler og pærer.

Selvom frugttræerne er opstammede, skal du stadig sørge for regelmæssig beskæring og pasning.

Skal træerne bære frugt hvert år er det også nødvendigt at plante andre frugttræer i nærheden, da mange frugttræer kræver fremmedbestøvning.

Find opstammede frugttræer her:

Hvad er et opstammet træ?

Et opstammet træ er en plante, hvor stammen er beskåret således at væksten bliver opret i stedet for at brede sig ud til siderne.

I løbet af væksten er det opstammede træ typisk støttet af stylter, som sikrer at de holder figuren.

Der findes også opstammede træer, som er podede. Opstammede træer kan således findes i næsten alle arter, som så er mere eller mindre pasningskrævende.

Mange bruger opstammede træer i krukker eller rundt omkring i haven, hvor de indgår i forskellige miljøer – eksempelvis i bede, passager eller langs indkørslen.

Opstammede træer bruges også ofte i en lille forhave, hvor de kan skærme lidt af for vinduerne samtidig med at du beholder lidt af udsynet.

Små træer er særligt egnede til at blive opstammede

Selvom alle træer kan opstammes, er de små træer særligt egnede. Først og fremmest fordi de er mindre og dermed mere medgørlige, men også fordi de passer fint i de fleste blomsterbede.

Opstammede træer har været populære i århundreder

Dygtige gartnere har beskåret træer til forskellige skulpturelle former i hundredvis af år, og det er landets forskellige slotshaver gode eksempler på. Der står nemlig flere forskellige opstammede træer og buske, som optræder flot sammen med et væld af farverige blomster og planter.

Opstammede træer kan bruges i bede, hvor kronen troner op over lave eller bunddækkende planter.

Fordele ved opstammede træer

Opstammede træer er gode til mange formål, og her er blot nogle af de generelle fordele:

  • Opstammede træer er nemme at passe, da de vokser relativt langsomt.
  • Sætter du dem i krukker eller kasser med hjul, er de nemme at flytte rundt på.
  • Haven tilføres et sofistikeret udtryk.
  • De rette opstammede træer kan skabe læ omkring opholdsarealer i haven.
  • Mange slags opstammede træer kan også klare sig fint på altanen.
  • Visse sorter, eksempelvis buksbom, kan beskæres i forskellige fantasifulde former.
  • Passager og indkørsler tydeliggøres ved placering af opstammede træer langs siderne.
  • Opstammede træer er velegnede til små haver, hvor der ellers ikke er plads til store træer.

Sådan opstammer du dine egne træer og buske

Med lidt snilde og tålmodighed er det muligt at opstamme egne træer eller buske. Det kræver selvfølgelig at forudsætningerne er i orden, men det er ikke umuligt.

Vigtigt at vælge den rette gren til stammen

Ifølge Byhaven i Ebeltoft er de vigtigste kriterier at træet/busken er et par år gammel, samt at du udvælger den rette gren til at udgøre stammen. Til opstamning er det vigtigt at grenen er robust og stærk, da den fremadrettet skal holde kronen alene eller – hvis du vælger det – sammen med et par andre grene.

Opbinding er også vigtigt, og det er bedre at være på den sikre side frem for at finde det nye opstammede træ væltet efter en nat med hård blæst.

Guide til opstamning i 7 trin

Haveselskabet har også skrevet en guide til opstamning af træet, samt udgivet en video der viser hvordan man gør. Dette er en af de bedste trin-for-trin guides til opstamning af træer og buske, der beskriver 7 trin i processen.

 

Læs også

Sådan får du humlebier i haven, så planter kan bestøves

Byg et rionet hegn på én dag – How-to med alt du skal bruge og vide

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *