Byg et rionet hegn på én dag – How-to med alt du skal bruge og vide

Et hegn af rionet kan bruges til mange formål, og er nemt at opføre. Foto: Plus A/S

Et hegn med rionet (også kaldet armeringsnet) passer perfekt ind i den moderne have, og det kan bygges både højt og lavt. Et sådant hegn er desuden velegnet til klatreplanter, som med tiden vokser sig opad og skaber en smuk grøn afskærmning.

Vi har samlet nogle tips og gode råd herunder til dig, der gerne vil bygge et hegn af rionet. Det er nemlig let at opføre, og kræver kun et minimum af redskaber.

Den nemmeste: Byg rionet hegn med færdige løsninger

Fra Plus A/S finder du en lang række elementer, som gør det nemt at opføre et hegn af rionet. Foto: Plus A/S

Hvis du ønsker en nem løsning, findes der flere muligheder for at købe færdige elementer i forskellige størrelser.

Så skal du blot sætte stolperne i jorden, montere armeringsnettet, og du er færdig.

Fordelene ved at bygge et armeringshegn med færdige elementer er følgende:

  • Du slipper for at tilpasse/skære rionettet, så det får den ønskede størrelse.
  • Rionet er ofte i en højere/pænere kvalitet.
  • Rionettet sælges bl.a. i galvaniserede og malede udgaver for et pænere look.
  • Alt er afmålt, så det hele passer sammen.

Læs også: Havehegn af træ, som du selv kan male

Den billigste: Byg rionet hegn fra bunden

Hvis du har det fint med at lægge lidt mere arbejde i opførelsen af dit nye rionet hegn, er det billigst at købe armeringsnet, stolper og beslag.

Her skal du måske selv skære rionettet i den størrelse du har behov for, og der er måske nogle kanter og hjørner der skal slibes en smule.

Til gengæld får du flere muligheder for at tilpasse efter ønske og behov, og hvis du har værktøjet og forudsætningerne er det her en god løsning.

Fordelene ved at bygge et rionet hegn fra bunden er følgende:

  • Du vælger helt selv hvilke elementer du vil bygge hegnet af.
  • Prisen er lavere end ved de færdige løsninger.
  • Du kan bygge højt, lavt eller langt – her er der flere muligheder.

Redskaber og værktøj – alt du har brug for

Når du skal opføre dit nye rionet hegn, kræves der et par redskaber og lidt værktøj. Selvom det ikke er meget du har brug for, er det alligevel vigtigt at du har det rette værktøj til opgaven.

Herunder er en liste med redskaber og værktøj, som du har brug for til etablering af dette hegn:

Pælebor

Pæleboret skal du bruge, når du skal have stolperne i jorden. Du kan enten købe et billigt hånddrevet pælebor, eller leje et motoriseret pælebor i det lokale byggemarked. Sidstnævnte kræver måske bare lidt øvelse, før du går i gang med at lave hullerne.

Snor (og pløkker)

Det bedste er at bruge murersnor i en stærk farve som er nem at se, og dertil skal du bruge et par pinde eller pløkker. Snoren skal sidde i den linje, hvor hegnet skal være, så du kan grave hullerne i en lige linje og dernæst sikre dig at alle stolperne står lige.

Afstandsbræt

Med et afstandsbræt sikrer du, at hver stolpe placeres akkurat med samme afstand som de andre stolper. Er afstandsbrættet samtidig skåret helt lige, kan det ligeledes bruges til at rette stolperne så de står præcist i vinkel.

Håndstamper

Med en håndstamper kan du sikre dig, at jorden omkring stolperne komprimeres tilstrækkeligt og sikrer at de står godt og stabilt. Har du ikke lige en håndstamper til rådighed kan en stolpe også bruges, eller du kan træde jorden ned med fødderne.

Vaterpas/lodstok

Et vaterpas er nødvendigt, så du kan sikre dig at stolperne står i lod. Du skal egentlig bare stampe jorden sammen omkring hver stolpe lidt efter lidt, alt imens du måler med vaterpasset. På den måde kan du regulere stolpens position løbende, og ende med stolper der står helt i lod.

Skruemaskine

Når beslagene og rionettet skal monteres, har du brug for en skruemaskine. En skruetrækker kan også bruges, men det går hurtigere med en skruemaskine.

Sådan får du nemt stolperne i jorden

Bolius har i denne video samlet en række nyttige tips til hvordan du sætter dine stolper i jorden, så de står helt lige. Klik på billedet og se videoen. Foto: Screenshot fra YouTube.com

I denne YouTube-video viser tømreren Henrik Læssøe i samarbejde med Bolius, hvordan stolperne placeres så de står stærkt uden at blive støbt fast.

Stolperne til et rionet hegn behøver ikke nødvendigvis at blive støbt fast, så længe du sørger for at sætte dem korrekt og bruger de gode råd som videoen giver.

Læs evt. mere hos Bolius i denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *