Rengøring og afkalkning af vaskemaskinen

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Hvis din vaskemaskine lugter, er det et sikkert tegn på at den skal rengøres. I modsætning til andre hvidevarer, eksempelvis køleskabet, kan det være svært at se hvornår vaskemaskinen er beskidt – og det betyder i mange tilfælde, at man ikke tænker over løbende rengøring (og afkalkning) af maskinen.

Men faktisk har det stor betydning for vaskemaskinens ydeevne, energiforbrug og levetid, at den rengøres og afkalkes med jævne mellemrum.

5 fejl der gør vaskemaskinen beskidt

Vi har tidligere skrevet om hvordan du undgår sur lugt i vasketøjet, og én af årsagerne er blandt andet manglende afkalkning samt rengøring.

Herunder opremser vi lige de 5 klassiske fejl, som får vaskemaskinen til at kalke til og blive beskidt.

  1. Du bruger for meget vaskemiddel, så sæberester ikke skylles væk.
  2. Du bruger for lidt vaskemiddel, så snavs efterlades i maskinen.
  3. Du vasker kun ved lave temperaturer, hvilket kan øge bakterievæksten.
  4. Vaskemaskinen gøres ikke ren med jævne mellemrum (1-2 gange om måneden), og derfor ophober kalk og snavs sig.
  5. Vaskemaskinen bliver ikke luftet ud efter brug, så overskydende fugt bliver i maskinen.

Sådan rengør du nemmest din vaskemaskine

Der er to ting, du kan gøre for at rengøre vaskemaskinen og sikrer at den altid fungerer optimalt.

  1. Kør et vaskeprogram ved højeste temperatur 1-2 gange om måneden, og benyt lejligheden til at få vasket håndklæder eller andet der tåler kogevask.
  2. Gør hovedrent i og omkring vaskemaskinen 2-3 gange om året.
 
 
 

Hovedrengøring trin for trin

Det er nemt at gøre vaskemaskinen ren, hvis du sørger for at gøre det med jævne mellemrum. Du skal bruge følgende:

  • Tandbørste eller opvaskebørste
  • Eddikesyre
  • Citronsyre

1. Rens trevlesien

Ikke alle vaskemaskiner har en trevlesi. Hvis din vaskemaskine har en sådan, sidder den typisk bag et låg forneden på fronten af din vaskemaskine. Vær opmærksom på at der kan løbe vand ud, når du åbner for trevlesien. Tjek derfor brugsanvisningen, og følg trinene deri.

Trevlesien skal tømmes og rengøres med en tandbørste eller opvaskebørste. Brug evt. lidt almindeligt opvaskemiddel, hvis den er beskidt eller lugter.

Læs også: Undgå sur lugt i vasketøjet

2. Tag sæbeskuffen ud og rens den

De fleste sæbeskuffer kan trækkes helt ud og rengøres. Tjek dog vaskemaskinens brugsanvisning, før du begynder at trække i den. Der kan muligvis sidde en lille låsemekanisme et sted, som du først skal åbne.

Der kan sidde plamager af sæberester på sæbeskuffen, som du ikke ser til hverdag. Sørg for at rense alle sæberester af, og brug enten en tandbørste eller opvaskebørste til at komme helt ind langs revner og kanter.

3. Skrub udløbet over sæbeskuffen

Når du alligevel har sæbeskuffen ude, kan du tjekke om der sidder kalk og snavs omkring vandudløbet. Skrub med en børste, hvis du kan se aflejringer af kalk.

4. Fjern kalk fra åbningen, hvor vand løber ind i maskinen

Lette aflejringer kan normalt skrabes af med en børste, men derudover kan du spraye en blanding af fire dele vand og en del eddikesyre 32 % på området. Fugt evt. en klud i blandingen og læg den på området, så det kan stå i blød natten over. Dagen efter skulle det være nemt at fjerne resterne med en børste.

5. Aftør lågen indvendigt og udvendigt

Her skal du bruge en mikrofiberklud, så du ikke trækker streger over glasset. Der kan sidde en masse støv og snavs, som du bør fjerne inden du tørrer af med en ren mikrofiberklud opvredet i almindelige sæbevand. Et smart lille trick er enten at bruge demineraliseret vand eller evt. tage vandet fra tørretumblerens vandopsamler, da dette er stort set kalkfrit. Dermed kan du aftørre alle blanke overflader, helt uden at trække spor eller efterlade streger af kalk.

6. Rens dørbælgen

Dørbælgen er den gummikant, der sidder omkring åbningen. Her kan der sidde en masse snavs og skidt langs kanterne, og det er derfor vigtigt at du går hele dørbælgen igennem og rengør den grundigt.

Er dele af dørbælgen tilkalket, kan du fjerne kalken ved at påføre eddikeblandingen. Læg gerne en klud på og hæld blandingen ud over, hvis kalkaflejringerne er svære at få af. Lad det stå i blød til dagen efter.

7. Afkalk vaskemaskinen med citronsyre

Citronsyre er et effektivt afkalkningsmiddel til lidt af hvert, og der er udførlige instruktioner på emballagen.

Følg derfor instruktionerne, og afkalk vaskemaskinen med den rette dosis citronsyre.

Du kan læse mere om afkalkning af vaskemaskinen, samt se en video-instruks på Samvirkes hjemmeside.

8. Afslut med varm vask

Vælg et program på højeste temperatur (95 grader), og vask gerne tekstiler der tåler kogevask samtidig.

Så sikrer du at flest mulige bakterier dræbes, og de vil få sværere ved at etablere sig igen efterfølgende.

9. Gør rent under og bag vaskemaskinen

Dette er ikke altid nødvendigt, og måske ikke muligt hvis du eksempelvis bør i lejlighed og har vaskesøjle, men hvis du har problemer med grim lugt og ikke kan komme det til livs, er det en god idé at rengøre under og bag vaskemaskinen.

Bag vaskemaskinen kan der eksempelvis ligge døde dyr, eller der kan være faldet vådt tøj ned som ligger lugter. Der kan også være problemer med afløbet, som ikke slutter tæt, og det kan ligeledes give lugtgener.

Sådan holder du vaskemaskinen ren og velfungerende

En ren vaskemaskine er en god vaskemaskine, og en kalkfri vaskemaskine er en effektiv vaskemaskine.

Det er derfor ikke uden grund at den skal rengøres med jævne mellemrum, da det kan spare dig for både penge og besvær at den er så ren som muligt hele tiden.

  1. Sørg for at dosere vaskemiddel korrekt, og fyld maskinen op før du starter en vask.
  2. Foretag en kogevask 1-2 gange om måneden. Gerne med tekstiler, der tåler dette.
  3. Afkalk gerne maskinen månedligt, hvis du bor i et område med meget hårdt vand. (Tjek hårdhedskort).

Helt grundlæggende er kalken en afgørende faktor, når der tales om snavs og nedsat effektivitet i vaskemaskinen. Et tilkalket varmelegeme er eksempelvis længere tid om at varme vandet op, og tilkalkede overflader er rug og derfor mere modtagelige for at snavs og skidt sætter sig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *