Nemmeste rengøring af grillristen

Denne artikel kan indholde annoncer. Læs mere her.

Selvom det siges at grillen kun bliver bedre af at blive brugt, kan det til tider være nødvendigt at rengøre grillristen.

Det første du skal vide, er at forskellige materialer kræver forskellige rengøringsmetoder. Du skal derfor starte med at finde ud af om din grillrist er af rustfrit stål, støbejern eller emaljeret støbejern.

Forkert rengøring kan ødelægge grillristen

Grillriste af rustfrit stål tåler mest, men med tiden kan den stadig ruste. Støbejern og emaljeret støbejern kan ødelægges, hvis du rengør dem forkert. Det kan derfor godt betale sig at sørge for korrekt rengøring og pleje af grillristen, så du ikke skal skifte grillen i utide.

De fleste har formentlig begået én eller flere af disse fejl:

1. Stålbørste på emaljeret støbejern

En stålbørste er god til at fjerne fastbrændte madrester, men hvis din grillrist er af emaljeret støbejern kan den gå i stykker hvis du rengør den med en stålbørste.

Brug i stedet en særlig nylonbørste til formålet, og vent til grillristen er helt kold før du begynder at skrubbe.

2. Iblødlægning af støbejernsrist

Rent støbejern tåler ikke vand, da det ruster med det samme. Emaljeret støbejern kan som udgangspunkt godt tåle at blive lagt i vand, men hvis risten har en enkelt skramme er der risiko for at det rene støbejern er blottet – og det kan resultere i at emaljen begynder at skalle af.

3. Vand og sæbe på støbejernsrist

En støbejernsrist skal helst forblive smurt ind i et fedtstof, da den ellers vil ruste. Hvis du bruger vand og sæbe, blotlægger du porerne i jernet, og den vil således både ruste og miste non-stick effekten.

4. Opbevaring i et fugtigt miljø

Hvis du opbevarer grillen ubeskyttet eller i et fugtigt rum, risikerer du at grillristen begynder at ruste.

En grill har bedst af at blive opbevaret et tørt sted, og gerne med et overtræk henover.

Rengøring af grillrist i støbejern

En grillrist i støbejern kan generelt tåle en del, men vand og sæbe er dens fjende nr. 1.

Heldigvis er det nemt at rengøre støbejernsristen uden vand og sæbe, og du kan endda også fjerne rusten og genopbygge et beskyttende non-stick lag med lidt tålmodighed.

Der er mange holdninger omkring den korrekte rengøring af støbejernsriste, men vi har selv bedst erfaring med almindeligt varmt vand og knofedt. 

1. Varm grillen helt op og brænd synlige rester af

Det første skridt i rengøringen af denne type grillrist, er at fjerne de mest iøjnefaldende madrester og snavs.

Varm derfor grillen helt op, luk låget, og lad varmen forkulle alle madrester.

Efterfølgende bør grillristen være efterladt med en sort, forkullet overflade.

2. Skrub med messingbørste

Her kan en balje varmt vand være nyttig, da du så har mulighed for at nedsænke grillristen mens du skrubber med messingbørsten.

Det varme vand giver dig mulighed for at skylle snavset væk, i takt med at du kradser det løs med børsten.

3. Brug opvaskemiddel i ekstreme tilfælde

Opvaskemiddel er fedtopløsende, og det vil du helst undgå på din støbejernsrist. Opvaskemidlet blotlægger nemlig porerne på støbejernet, og den vil derfor nemmere ruste bagefter.

Du kan dog med succes bruge en lille smule opvaskemiddel, hvis du oplever at grillristene oser for meget og derfor gerne vil fjerne lidt af fedtstoffet fra overfladen.

4. Smør grillristene i neutral madolie og varm op

Selv bruger vi vindruekerneolie, men de fleste madolier fungerer også fint. Dog ikke olivenolie. Du kan også kigge efter rygepunktet – temperaturen, hvor olien begynder at ryge. Den skal helst ligge omkring de 200 grader.

Den rengjorte grillrist påføres et lag olie over det hele, og lægges på grillen. Herefter varmes grillen helt op med lukket låg.

Vær opmærksom på at der kan dannes en del røg i denne proces.

Du ved at grillristene har været opvarmet længe nok, når olien ikke længere er fedtet/klistet, men i stedet er forvandlet til et glat lag udenpå støbejernet.

Rengøring af grillrist i emaljeret støbejern

En grillrist i emaljeret støbejern er nok den skrøbeligste og sarteste af dem alle, men den har selvfølgelig også en række fordele. Eksempelvis behøver du ikke bekymre dig om at smøre den ind i olie efter rengøring, og samtidig har den de samme gode varmeegenskaber som ubehandlet støbejern.

1. Varm op og brænd resterne af

Det første du skal gøre, er at varme grillen helt op. På den måde sikrer du at størstedelen af de fastbrændte madrester forkuller, og du kan nemmere fjerne dem efterfølgende.

Lad grillristen blive helt kold, før du fortsætter til næste trin.

2. Vask med nylonbørste og varmt sæbevand

Du kan til emaljeret støbejern bruge opvaskemiddel, hvis du ønsker at rengøre grillristen helt. Vær dog opmærksom på at en revne i emaljen kan blotlægge støbejernet, og det kan med tiden få emaljen til at falde af i flager. Sørg derfor altid for at grillristen bliver gennemtørret efter rengøring – gerne på en varm grill.

3. Tålmodighed er en dyd

Vi har set flere anbefale salmiakspiritus og anden kemi til rengøring af denne type grillrist, men det kan ifølge Bolius resultere i at skadelige stoffer afgives til din mad, såfremt du ikke vasker stofferne ordentligt af efterfølgende. Selvsamme side anbefaler dog salmiakspiritus til rengøring af bageplader, men disse er måske også nemmere at rense af efterfølgende.

Vær derfor tålmodig når du rengør emaljen på din grillrist, og læg den eventuelt i blød i varmt sæbevand i 30-60 minutter hvis du vil have den helt ren. 

Rengøring af grillrist i rustfrit stål

En grillrist i rustfrit stål er nok den nemmeste at gøre ren ud af de typer, vi har gennemgået her.

Du kan nemlig i bund og grund bruge et hvilket som helst redskab eller rengøringsmiddel, samt metalbørster og svampe af ståluld.

1. Varm op og brænd de værste madrester af

Akkurat som når du har tændt op i grillen, griber du fast i din grillbørste og lægger kræfterne i. På den måde får du fjernet det værste snavs allerede inden du påbegynder selve rengøringen.

2. Læg i blød i varmt sæbevand

Den nok nemmeste måde at gøre grillristen af rustfrit stål ren på, er ved iblødsætning. Varmt vand i en balje sammen med lidt opvaskemiddel er tilstrækkeligt, og du kan lade grillristen ligge i blød til dagen efter hvis snavset er genstridigt.

3. Skrub til snavset er væk

Her kræves der en god børste, og det må gerne være en stålbørste eller skuresvamp af ståluld. Skrub til alle fastbrændte rester er forsvundet, og grillristen igen er skinnende ren.Du kan også fjerne flyverust med en god portion knofedt, eller du kan prøve en af disse kneb omtalt i Samvirke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *