Rengøring af brusekabinen

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Kalk og sæberester kan medføre grimme aflejringer i din brusekabine, og der kan ligeledes dannes mug hvis du ikke sørger for regelmæssig rengøring og udluftning.

Det er vigtigt at gøre brusekabinen grundigt rent med jævne mellemrum og tænke over hvilke rengøringsmidler der bruges, da forskellige materialer kræver forskellige midler.

Hvis du ikke gør brusekabinen ren ofte, kan der være behov for en mere dybdegående rengøring og afkalkning.

Pas på med skrappe rengøringsmidler i brusekabinen

Der findes mange velmenende “tips” på internettet, som anbefaler brug af eddikesyre og saltsyre i forskellige blandingsforhold.

Fælles for dem begge er at de afgiver hamrende giftige dampe når de påføres klinkerne, og du risikerer at ødelægge fugerne.

Både Bolius og Idenyt anbefaler helt almindeligt husholdningseddike i kombination med et surt opvaskemiddel, og dette fungerer faktisk ganske godt til de fleste overflader.

Brug IKKE syre natursten og fuger

 Flere materialer tåler ikke rengøring og afkalkning med syreholdige midler, eksempelvis terrazzo og marmor. Disse indeholder store mængder kalk, og du kan derfor ødelægge dem ved brug af syreholdige produkter.

Det samme gælder faktisk for fugerne, som derfor skal gennemvædes med vand før du overhovedet påbegynder afkalkningen af klinkerne rundt om.

Har du fået kalk på marmor- eller terrazzo fliser, er det bedre at slibe det væk – muligvis med hjælp fra en professionel med erfaring i netop dette.

Sådan gør du brusekabinen hovedrent i 9 trin

Det er bedst at gøre brusekabinen ren ofte, så du undgår at kalk og snavs ophober sig. Hvis du først har ventet for længe, risikerer du at kalken bliver vanskelig at fjerne.

Derfor er det bedst som minimum at rengøre brusekabinen en gang om ugen, især hvis du bor i et område med høj vandhårdhed (se vandets hårdhed her).

Denne trin-for-trin vejledning guider dig igennem en hovedrengøring, som er nyttig hvis kalken og snavset har ophobet sig over længere tid.

Det skal du bruge:

  • 2 dele surt opvaskemiddel (ph-værdi på 4-4,5)
  • 1 del klar husholdningseddike

1. Bekræft at dine klinker tåler afkalkning

Det er vigtigt at få bekræftet, om klinker/fliser tåler afkalkning med syre først. Det kan du eksempelvis gøre ved at rådføre dig med en fagperson, forhøre dig hos boligforeningen eller byggefirmaet, eller du kan teste det på en separat klinke/flise som var tilovers fra byggeriet. Alternativt kan du også prøve at teste på et lille sted, der ikke er synligt – dette kan dog være med risiko for at klinken/flisen ødelægges helt eller delvist.

2. Skyl fugerne med vand til de er mættede

Ved at skylle fugerne med vand før du går i gang med afkalkning og rengøring, sikrer du at de er “mættede” af rent vand. Dermed er der mindre risiko for at de suger sæbeblandingen til sig, således at kalken i fugen nedbrydes.

3. Påfør blandingen på klinkerne

Brug enten en tandbørste, opvaskebørste eller svamp, når du påfører blandingen på dine klinker. Du kan også smøre den på blandingsbatteriet, hvis der skal fjernes kalk derfra. I denne video anbefales et klogt trick, som helt simpelt går ud på at fokusere på et mindre område ad gangen – eksempelvis 1 x 1 meter, eller hvad der ellers passer med antallet af klinker/fliser i din brusekabine.

Dermed mister du ikke fokus, og du sikrer at sæbeblandingen skylles ordentligt væk før du fortsætter til næste område.

4. Lad virke i op til 30 minutter

Afhængigt af hvor genstridigt kalken og snavset er, skal du lade sæbeblandingen sidde i op til 30 minutter. Den må dog helst ikke tørre ud, så vær opmærksom på dette undervejs.

Blandingen med opvaskemiddel og eddike sørger for at såvel kalk som snavs angribes og løsnes.

5. Skrub med en opvaskebørste

Skrub overfladerne med en opvaskebørste. Start gerne med en børste med fine hår, og gå så til en nylonbørste hvis den fine børste ikke virker.

Brug også børsten på blandingsbatteriet, så du kommer godt ind i alle hjørner og kroge.

6. Gentag gerne flere gange

Er kalken ikke helt opløst, kan du gentage processen indtil al kalk og snavs er væk. Husk blot at gennemvæde fugerne inden, og sørg for at skylle grundigt efter når du er færdig.

7. Skrub fugerne med en hård børste

Dine fuger tåler lidt mere knofedt, og du kan derfor ty til en hård nylonbørste når snavs og kalk skal løsnes fra disse.

Brug helt almindeligt opvaskemiddel og skrub så dine fuger, til de er rene og pæne igen. Ser du skimmelvækst, kan det dog være nødvendigt med Rodalon. Kontakt evt. en fagperson, hvis problemerne med skimmelvækst er omfattende. Det kan nemlig være tegn på et dårligt indeklima, hvis du begynder at se skimmelvækst i hjørner og kroge.

8. Smør også afløbet ind i sæbeblandingen

Sæbeblandingen fungerer også godt på et tilkalket afløb, og du kan derfor med fordel smøre det på risten.

Lad det virke i op til 30 minutter, og børst efter med din opvaskebørste.

Du kan også tage risten af og lægge den i en opløsning af 3 dele vand og 1 del eddikesyre, hvis den er slemt tilkalket.

9. Polér rengjorte overflader med en blød klud

Brug gerne en blød mikrofiberklud til at fjerne den sidste fugt og polere klinker og bruser/blandingsbatteri, så overskydende dråber ikke sætter sig som pletter.

Så nemt holder du brusekabinen fri for kalk og snavs

Ved at følge en fast rutine efter hvert brusebad, kan du minimere kalkaflejringer og snavs til et niveau, så du ikke behøver hovedrengøre oftere end et par gange på 2-3 år.

1. Invester i en glasskraber og brug den

Du har måske besøgt venner eller familie, og undret dig over hvorfor de har en glasskraber hængende på badeværelset?

Glasskraberen er et vidunder-redskab til klinker, fliser og glas – du fjerner nemlig alt overskydende vand med denne, hvorved det ikke tørrer ind i overfladen og danner aflejringer af kalk.

En glasskraber bliver således hurtigt din bedste ven til renholdelse af badeværelset.

2. Fjern hår fra afløbet ofte

Under risten sidder normalt en lille vandlås, som du kan tage op og tømme for hår og sæberester. Sidder der meget hår i vandlåsen, blokeres passagen af vand helt eller delvist – og du risikerer at stå og “soppe” i 1-2 centimeter vand. Dette er noget skidt, fordi shampoo og sæbe på denne måde plaskes op langs siderne og ender med at sætte sig på klinker og fuger.

3. Skyl brusekabinen med rent vand efter bad

Det lyder måske fjollet, men den er god nok. Ved at skylle brusekabinen efter, sørger du for at al sæbe og snavs fjernes fra overfladerne. Sæbe og snavs kan nemlig med tiden ophobes, og det kan danne grobund for grimme gule/orange plamager eller skimmelvækst.

4. Brug glasskraberen og aftør alle overflader

Nu er det tid til at gribe glasskraberen, og skrabe langs alle sider i brusekabinen. Brug den både på glasset og på klinkerne, så du får fjernet mest muligt vand.

5. Aftør alle overflader

Efter du har brugt glasskraberen, er det tid til at tørre alle overfladerne helt af. Her kan du enten bruge det håndklæde du netop har tørret dig med, eller du kan anvende en mikrofiberklud som kan hænge ved brusekabinen. Mikrofiberklude har den fordel, at de ikke trækker spor i glatte overflader.

Husk også at aftørre blandingsbatteriet og bruseren.

6. Sørg for god ventilation på badeværelset

De fleste nye badeværelser har god og effektiv ventilation, men overvej alligevel at lade døren stå åben når badeværelset ikke bruges. Lad også gerne et vindue stå klem, og sørg for at der regelmæssigt luftes ud med gennemtræk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *