Sørgemyg – slip af med de irriterende små fluer i planterne

Foto: Depositphotos

Mange forveksler sørgemyggen med bananfluen, og de har da også flere ting til fælles: De er irriterende, formerer sig hurtigt og sværmer gerne omkring ens ansigt i tide og utide.

I modsætning til bananfluen lever sørgemyggen dog i overvandede planter, hvor den formerer sig i den fugtige jord.

Læs også: Bananfluen – sådan kommer du den til livs

På trods af navnet kan sørgemyggen ikke stikke, og den er heller ikke farlig. Men hvis der er mange af dem, kan den gøre skade på især unge planter.

Læs med her, og bliv klogere på hvordan du bekæmper og forebygger denne irriterende lille flue.

Viden om sørgemyg

Latinsk navn:Sciaridae.
Andre navne:Svampemyg.
Størrelse:1-11 mm. lange, de fleste dog på størrelse med bananfluer (3-4 mm.)
Levetid:Ca. 3-4 uger i alt (7 dage som voksen myg).
Arter:1.700 (ca. 600 arter i Europa).
Formering:Hunnen lægger sine æg i fugtig, næringsrig plantejord. Den kan lægge op til 150 æg i sin levetid.
Æggenes udseende:Hvidlige, op til 1 mm. i størrelse.
Livsbetingelser:Voksne sørgemyg spiser stort set ikke noget, men larverne lever af planterester og rødder.

Derfor kommer sørgemyggene

Sørgemyggene tiltrækkes af planter, der igennem længere tid har fået for meget vand. En overvandet jord kan nemlig med tiden danne en svampebelægning, som især hjælpes på vej under lune temperaturer (eksempelvis hvis planterne står i et vindue med masser af sol).

En sådan jord er et perfekt sted for sørgemyggen at lægge sine æg, da larverne kan spise af både dødt plantemateriale samt rødder.

Sørgemyg er altså særligt tiltrukket af:

  • Planter, der gennem længere tid har fået for meget vand.
  • En plantejord med en svampebelægning, der er dannet efter overvanding.
  • Planter på lyse og lune placeringer.

Bekæmpelse – nematoder, udtørring og andre midler

Når du har konstateret at du døjer med sørgemyg i dine stueplanter, skal de bekæmpes. Første skridt er selvfølgelig at stoppe med overvandingen og lade jorden tørre ud mellem hver ny vanding, men dette kan tage længere tid.

Der er heldigvis flere muligheder:

1. Nematoder

En populær og naturlig metode til bekæmpelse af sørgemyg er nematoder. Nematoden er en mikroskopisk rundorm, der blandt andet kan købes i pakker hos byggemarkeder og planteskoler. De leveres inaktive i pakker, og vandes ud i plantejorden. Herefter søger de selv mod myggelarverne, som de inficerer og dræber. Under behandlingen er det vigtigt, at jorden holdes fugtig så nematoderne kan bevæge sig rundt og fortsat angribe levende larver.

2. Jordrovmiver

Jordrovmiderne kan også bruges til biologisk bekæmpelse af sørgemyggens larver, og det foregår efter samme fremgangsmåde som med nematoder: Jorden skal holdes fugtig, således at jordrovmiderne kan trives, og dernæst vil de selv afsøge jorden for byttedyr.

3. Fluepapir

De voksne sørgemyg kan fanges ved at lægge fluepapir ud. Papiret skal dog lægges i eller tæt omkring planten, da sørgemyg foretrækker at gå rundt frem for at flyve.

4. Udtørring

Den bedste og nemmeste bekæmpelsesmetode er at lade plantejorden tørre ud mellem hver vanding, og fremadrettet undgå at vande for meget.

Ved at lade jorden tørre ud, fjernes levegrundlaget helt naturligt for larverne. Efterfølgende vil nye sørgemyg ikke finde jorden lige så attraktiv.

Forebyggelse

Hvad angår forebyggelse af sørgemyg, er der ikke meget andet du kan gøre end at lade jorden tørre ud mellem hver vanding, og derudover huske at holde jordbunden ren og fri for gamle blade og andet der kan ligge og rådne.

Det organiske affald kan nemlig i fugtige og lune omgivelser skabe svampevækst, og det giver perfekte betingelser for sørgemyggens larver.

Kilder

https://www.havenyt.dk/skadedyr_og_plantesygdomme/83.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *