Skægkræ – bekæmp dem, før de spreder sig i hele huset

Skægkræet er ikke en almindelig sølvfisk, og den er yderst invasiv. Foto: JonRichfield / CC BY-SA

I Norge har det sølvfisk-lignende skægkræ længe været et problem, og plagen er også kommet til Danmark.

Skægkræ, som også går under navnet skægget sølvkræ, kan leve under alle forhold, og i modsætning til sølvfisk går de gerne i dine madvarer. De kan leve i årevis, og formerer sig også hurtigere end sølvfisk.

Der er derfor god grund til at være på vagt, hvis du støder på dette uønskede skadedyr i din bolig.

Hvordan kommer skægkræet ind i dit hjem?

I modsætning til almindelige sølvfisk betragtes skægkræ som et invasivt skadedyr. Det skyldes primært dets egenskab til at leve under næsten alle forhold, dog primært i tørre og varme områder af boligen. Det betyder i bund og grund at skægkræ kan leve over alt i hjemmet, og du behøver ikke nødvendigvis have problemer med fugt før de slår sig ned.

Skægkræ har længe været et stort problem i Norge, og de kan blandt andet komme ind i dit hjem via pakkepost, møbler, kufferter og lignende.

De er desuden i stand til at komme ind ad selv de mindste revner og sprækker, så de har ligeledes nem mulighed for at brede sig i en hel ejendom over tid.

Forskellene på sølvfisk og skægkræ

Sølvfisk er almindelige i de fleste badeværelser, kælderrum eller i bryggerset. I de fleste tilfælde har du derfor ikke skægkræ, men derimod harmløse sølvfisk.

Selvom sølvfisk og skægkræ ligner hinanden, er der dog visse forskellige.

1. Skægkræ kan kravle på lodrette flader

Hvor sølvfisk normalt holder sig til gulvet, søger skægkræ gerne opad. De er nemlig i stand til at kravle op ad vægge, reoler og lignende, så du vil normalt nemmere få øje på dem end sølvfisk.

2. Skægkræ kan leve i hele huset

Skægkræ foretrækker et varmt og tørt miljø, og du kan derfor se dem i hele boligen. Hvor sølvfisk typisk holder sig til badeværelset eller bryggerset, er det således ikke utænkeligt at støde på skægkræet i stuen, køkkenet og andre rum.

3. Skægkræ er normalt større end sølvfisk

Sølvfisk bliver normalt mellem 10 og 15 millimeter, men skægkræ kan blive op til 25 millimeter i længden.

4. Skægkræ er brunere i farven og mindre skinnende end sølvfisk

Hvor sølvfisk oftest kan kendes på den karakteristiske sølvgrå farve, er skægkræet brunere i farven og mindre skinnende. 

5. Skægkræ har “skæg” langs siderne og bagpartiet

Et af de mest karakteristiske træk ved skægkræet, er “skægget” langs siderne og bagpartiet. Det er ikke som sådan synligt, men med et forstørrelsesglas kan det ses. Har du haft succes med at indfange en af disse hurtigløbere, kan du lægge den i fryseren over natten. Så er den død, og du kan derefter nemmere inspicere den.

Sådan bekæmper du skægkræ

Det kan være svært at bekæmpe skægkræet, hvis det først har gjort indtog i dit hjem. De kan gemme sig i alle slags revner og sprækker, og det kan meget vel være at du ikke lægger mærke til kræet før det er i flertal.

Du kan dog gøre flere ting for at holde bestanden nede, og med tiden svinder de ind.

1. Luft ud og hold rent

En ren bolig er et godt udgangspunkt, da skægkræet så vil have sværere ved at trives. Sørg derfor for at gøre rent hyppigt, og kom gerne helt ind i hjørner og sprækker med støvsugeren. Et fugemundstykke kan være effektivt i den direkte kamp mod skægkræ, hvis du ved hvor de lever.

2. Husk varmen

En opvarmet bolig er en god bolig. Skægkræet trives dog i de fleste omgivelser, men ved at holde boligen opvarmet er der mindre risiko for fugtskader – og det er i mange henseender en fordel.

3. Opbevar mel og andre tørre madvarer i tætte beholdere

Skægkræet kan sagtens gå i skufferne, og er særligt glad for mel, gryn og andre tørre madvarer. Du skal derfor sørge for at opbevare disse i tætte beholdere, så du ikke risikerer at skægkræet går på rov i dit køkken.

4. Benyt egnet insektmiddel

Som en sidste løsning kan du bekæmpe skægkræet med et egnet insektmiddel. Det kan eksempelvis være Trinol 810, som du kan købe på nettet eller i det lokale byggemarked. Insektmidlet sprøjtes direkte på insekterne, samt der hvor du ved at de kommer og opholder sig.

5. Kontakt en skadedyrsbekæmper

Hvis du ikke har haft held med at bekæmpe skægkræet på egen hånd, kan du kontakte en lokal skadedyrsbekæmper. De har nogle mere potente midler, som kan tages i brug, og du vil derfor have større chance for at komme af med dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *