Rengøring af toilet – sådan fjerner du nemmest de brune striber

Brune striber kommer fra vandet, og består af en blanding af kalk og jern. De kan være svære at komme af med, men det er ikke umuligt.

Det bedste er selvfølgelig at holde toilettet rent og sørge for regelmæssig rensning af kummen, men hvis de brune striber allerede har sat sig er der stadig råd at hente.

Du skal først og fremmest bruge knofedt, men et par midler og redskaber letter processen.

Sådan rengør du toilettet i 7 nemme trin

Vi starter altid fra bunden og arbejder os opefter, når vi rengør toilettet. Det er den nemmeste og hurtigste måde at klare det på, og du sikrer at du kommer igennem alle “lag” hver gang.

Det skal du bruge:

  • Svupper (en toiletbørste kan også bruges)
  • Eddikesyre (32 %)
  • Almindeligt toiletpapir
  • Evt. gummihandsker

1. Tøm kummen for vand

Før du begynder rengøringen af toilettet, skal vandet tømmes ud af kummen. Det gør du nemmest med en svupper, men en helt almindelig toiletbørste kan også sagtens bruges til formålet. Du behøver ikke tømme kummen helt, men sørg for at vandstanden synker et par centimeter så rengøringsmidlet får lov at virke langs den normale vandkant.

2. Bland 1 del eddikesyre med 4 dele vand

Bolius anbefaler en blanding bestående af 1 del eddikesyre og 4 dele vand, som hældes i en tom sprayflaske.

Sørg for at eddikesyre og vand er blandet godt sammen, inden du påfører det.

3. Sæt toiletpapir på de brune striber

Nu tager du dit toiletpapir, og sætter det på striberne. Kan det ikke klæbe fast, sprayer du bare en smule af din eddikesyre-blanding på striberne først.

Når toiletpapiret er klæbet fast på striberne, sprøjter du mere eddikesyre-blanding på.

Sørg for at lufte godt ud på badeværelset eller i boligen, når du anvender eddikesyre.

4. Lad blandingen virke i nogle timer eller natten over

Nu skal du væbne dig med tålmodighed, for eddikesyre-blandingen er lidt tid om at virke. Du skal muligvis også sprøjte lidt ekstra på toiletpapiret med et par timers mellemrum, hvis du vil være sikker på at blandingen har optimal effekt.

5. Skyl ud i kummen og skrub efter med toiletbørsten

Nu skulle de brune striber i toilettet gerne være opløst, så du nemt kan skrubbe dem væk med toiletbørsten. Herefter kan du evt. bruge helt almindeligt toiletrens til at rense resterne af med.

6. Brug en toiletsten til genstridige striber

En toiletsten er en lavasten, der også går under navne som pumicesten, pimpsten, skuresten og tryllesten.

Toiletstenen er porøs, og dyppes i vandet før den bruges på overfladen. Er toiletkummen farvet, anbefales det at teste på et lille usynligt område inden du begynder at skure hele overfladen. Dermed sikrer du, at du ikke skurer farven af.

Når du har dyppet toiletstenen i vandet, skal du slibe de brune striber. Det kræver lidt tålmodighed, men efter noget tid bør aflejringerne forsvinde helt.

7. Aftør sæde, låg og andre udvendige overflader

Her kan du i de fleste tilfælde nøjes med at bruge en god universal- eller sanitetsspray, som du sprayer på overfladerne hvorefter du aftørrer med en mikrofiberklud opvredet i varmt vand. Grunden til at mikrofiberklude anbefales, er at de ikke afsætter mærker på samme måde som en karklud eller bomuldsklude kan gøre.

Sørg for at alle overflader bliver tørret godt og grundigt af, så der ikke sidder rester af rengøringsmidler.

Hold toilettet rent og forebyg både snavs og kalkaflejringer

Det bedste middel mod brune striber i toiletkummen, er at gøre den ren 2-3 gange om ugen. Så kan du forebygge i stedet for at rengøre, og du slipper således for at få sved på panden når du skal bruge 20-30 minutter på at skure kummen ren.

Grib blot toiletbørsten og fordel lidt toiletrens over hele kummen, og sørg endelig for at det kommer helt op under kanterne af kummen.

Regelmæssig rensning af kummen forebygger de mest stædige brune striber, som med tiden kan blive ganske grimme at se på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *