Rengøring af termokande – så nemt fjernes te- og kafferester

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

En termokande kræver ikke synderligt meget rengøring, men med tiden kan der både gro mug og dannes sur lugt hvis du glemmer at skylle resterne ud og lader kanden stå lukket i dagevis.

Vi har kigget på de mest populære husråd, og fundet vores foretrukne metode til rengøring af termokanden.

Brug én termokande til kaffe og én til varmt vand

På kontorer og i mødelokaler står oftest termokander i forskellige farver eller med labels, der tydeligt indikerer om de indeholder kaffe eller varmt vand. Det er der en særligt god grund til: Lugten (og smagen) af kaffe er svær at komme til livs, og for at undgå en lang og tidskrævende rengøringsproces, er det meget nemmere at dele termokanderne op efter forskellige anvendelsesformål.

Vil du derfor gerne kunne servere kaffe og te for dine gæster samtidig, er det en god idé at købe to termokander – én til kaffe, og én til varmt vand så gæsterne kan brygge den te de foretrækker.

Rengøring af termokande med soda

Bolius er en af de eneste kilder, der forklarer videnskaben bag de forskellige rengøringsmidler samt hvorfor de virker som de gør.

Her anbefaler Fru Grøn at man bruger soda, hvilket faktisk virker overraskende godt.

Soda virker blandt andet på overflader af metal, ved at snavs løsner sig så det nemt kan renses væk.

Det skal du bruge:

  • Soda (fås i en æske i de fleste supermarkeder)
  • Flaskebørste
  • Evt.: Surt opvaskemiddel (ph-værdi på 4-4,5) til at fjerne let kalk

1. Fyld termokanden med varmt vand og tilsæt soda

Drys blot en lille mængde soda ned i det varme vand, og lad blandingen virke for en stund. Du skulle gerne begynde at kunne se snavset løsne sig, hvorefter du kan børste det af.

2. Børst termokanden ren

Tag flaskebørsten i brug, og begynd at skrubbe termokanden indvendigt. Her er det vigtigt at du lægger lidt kræfter i, så du får løsnet både snavs og kalk.

Har din termokande en fin belægning af kalk indvendigt, kan du bruge lidt surt opvaskemiddel mens du skrubber med flaskebørsten. Opvaskemiddel kan sagtens fjerne en let kalkbelægning, og det er nemt at rense væk efterfølgende.

3. Skyl termokanden grundigt

Efter rengøring, skal du skylle termokanden grundigt efter. Lad den gerne stå med bunden i vejret i en position, hvor der stadig kan komme luft ind i kanden. Således sikrer du at termokanden får lov at tørre helt, og kaffelugten kan således forsvinde helt eller delvist i mellemtiden.

4. Prøv med salt, hvis termokanden lugter surt

Politiken gengiver et råd fra Ann-Alicia Thunbo Ilskov, den ene forfatter af Husmoderen.dk, som anbefaler at man fylder termokanden med koldt vand og tilsætter en spiseskefuld groft salg. Herefter skal den stå natten over.

Vi har ikke selv afprøvet denne metode, men Bo Bedre bekræfter at salt kan fjerne dårlig lugt.

Pas på med eddikesyre og anden stærk kemi

En termokande består af flere forskellige materialer, deriblandt: Gummi, plastik, metal og evt. glas.

Du skal derfor være påpasselig med brug af stærk kemi, når du forsøger at rengøre og/eller afkalke din termokande.

Eddikesyre kan eksempelvis ødelægge gummipakningen omkring låget, og derved bliver din termokande ubrugelig.

Kalken i en termokande kan oftest løsnes med almindeligt opvaskemiddel, knofedt og lidt tålmodighed. Brug gerne en flaskebørste, så du ved hjælp af friktion kan skrubbe kalken løs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *