Den nemmeste rengøring af ovnen

Hvis ovnen ikke bliver rengjort med jævne mellemrum, vil den på et tidspunkt begynde at ose og lugte når den tændes. Det skyldes fastbrændte fedt- og madrester, der er bygget op over længere tid.

Trænger ovnen til rengøring, er der heldigvis mange gode råd at finde på nettet. Vi har afprøvet rådene, og her finder du således vores bedste råd til rengøring af ovnen.

Forskellige overflader kræver forskellige rengøringsmidler

De fleste ovne er indvendigt beklædt med to slags emaljer: En glat emalje, samt en hård emalje.

Hvor den glatte emalje tåler rengøring med stort set alle slags rengøringsmidler, er den ru emalje derimod selvrensende ved høje temperaturer. Forsøger du alligevel at rengøre den ru emalje, risikerer du at tilstoppe porerne og forringe de selvrensende egenskaber.

Her finder du selvfølgelig hjælp og vejledning til rengøring af alle de mest gængse overflader i nyere ovne.

Nem rengøring af ovnen i 4 trin

Det er nemt at rengøre ovnen, men det kræver god tid og knofedt. Fedt- og madrester brænder sig nemlig hurtigt fast, og det kan være svært at nå ind i alle kanter og hjørner af ovnrummet.

Rengøring af stålriste og ribber

Ovnens riste kan du smøre ind i brun sæbe og lægge i en lukket pose, så fastbrændte madrester løsnes natten over. Du kan ligeledes fjerne ovnens ribber, som ligeledes oftest er af rustfrit stål. Disse kan lægges i samme pose som ristene, ligeledes smurt ind i brun sæbe.

Dagen efter tager du blot riste og ribber ud af posen og skyller under rindende vand, hvorefter du med en skuresvamp eller ståluld kan rense de resterende fastbrændte rester af med lidt knofedt.

Rengøring af ovnrummet: Glat emalje

Overflader med glat emalje er nemme at rengøre, og du skal blot bruge en bøtte brun sæbe. De fleste ovnrum har en kombination af overflader med glat emalje, samt overflader med ru emalje. Du må endelig ikke følge nedenstående vejledning på ru overflader.

  • Der findes to slags brun sæbe: En flydende og en fast. Det er den faste brune sæbe du gerne skal bruge. Det kan bedst sammenlignes med hård gelé, og sælges typisk i bøtter i lokale supermarkeder.
  • Smør et godt lag brun sæbe på den glatte emalje. Brug eventuelt en gammel opvaskebørste, eller tag et par handsker på og brug fingrene.
  • Tænd ovnen på 100 grader og lad den være tændt, til du kan se at sæben bobler op.
  • Lad ovnen køle ned efterfølgende.
  • Vask alle overflader med varmt vand og en klud. Det kan godt tage lidt tid, da brunt sæbe er tykt og drøjt at arbejde med.
  • Gentag gerne processen, hvis ikke ovnrummet blev helt rent første gang.

Rengøring af ovnrummet: Ru emalje

Mange ovne har eksempelvis en bagside som er beklædt med en ru emalje. Denne er selvrensende ved høje temperaturer, og du må derfor ikke påføre brun sæbe eller andre rensemidler. 

  • Brug i stedet en opvaskebørste med stive nylonbørster eller en træspatel, som du forsigtigt skraber fastbrændt snavs af med.
  • Bland derefter en spand med varmt vand tilsat en god portion opvaskemiddel, og brug eksempelvis en klud til at fordele blandingen på den ru emalje. Lad det sidde en times tid.
  • Skur efterfølgende med en opvaskebørste og aftør overfladerne med en våd klud, indtil blandingen af vand og opvaskemiddel er fjernet.
  • Start så ovnens rengøringsprogram, så vandet fordamper. Den ru emalje bør selv kunne opløse resterende snavs efterfølgende.

Rengøring af ovnglasset

Vi har set flere anbefalinger af glasskrabere til at løsne snavs fra ovnglasset med, men det har vi selv haft dårlige erfaringer med. Glasskrabere kræver først og fremmest stor forsigtighed at anvende, og hvis du kommer til at vinkle den forkert eller lægge for mange kræfter i, er det nemt at komme til at ridse glasset.

Prøv i stedet med en træspartel, men følg først vejledningen herunder.

Ovnglasset kan i de fleste ovne afmonteres, og du kan derfor nemt rengøre det under rindende vand med helt almindelige opvaskemiddel.

Glasset er skrøbeligt og må hverken få slag eller ridser. Det tåler derfor ikke nogen former for slibende rengøringsmidler eller skuresvampe, da glasset nemt bliver ridset af denne behandling.

Du kan lægge ovnglasset i blød i almindeligt sæbevand en lille times tid eller mere, hvis snavset er genstridigt. Har du ikke en balje eller køkkenvask som er stor nok, kan du også dyppe et par viskestykker eller klude i sæbevand, og dække glasset med disse.

Herefter bruger du blot en almindelig opvaskebørste og vasker glasset, ligesom du normalt gør det med ovnfaste faste og lignende.

Brug ikke salmiakspiritus til ovnrengøring, da det udskiller giftige dampe

Salmiakspiritus er farlig kemi, der ikke bør indåndes. Når du rengør ovnen med salmiakspiritus, har du altså ingen beskyttelse mod dampene derfra, som kan blive hængende i din bolig og – ifølge Bolius – forårsage luftvejsproblemer og sågar astmaanfald.

Salmiakspiritus er helt okay at bruge til rengøring af bageplader og riste, som kan lægges i en pose og sættes udenfor, men til rengøring af ovnen er det en meget dårlig idé på grund af de giftige dampe. Læs her hvordan du rengør bageplader og riste.

Forebyg genstridigt snavs med regelmæssig rengøring

Mange nye ovne har pyrolyse, hvilket gør rengøringen let som en leg. Start blot pyrolyseprogrammet en gang hver måned, og ovnen bliver ren på 30-60 minutter. Ofte kan der vælges mellem flere trin af pyrolyserengøringen, men hvis du husker at starte pyrolyseprogrammet regelmæssigt kan du nøjes med det korteste program som typisk varer 30 minutter.

Hvis din ovn ikke har pyrolyse, kan du med fordel følge ovennævnte trin regelmæssigt. Eksempelvis en gang om måneden, når du alligevel gør hovedrent.

Ved at gentage rengøringen jævnligt, forebygger du at snavset hobes op og bliver sværere at fjerne.

Følger du rutinen regelmæssigt, kan du måske endda nøjes med at skrubbe med lidt sæbevand for at få ovnen helt ren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *