Nem rengøring af hele opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen har flere hjørner og kroge, man hurtigt glemmer at rengøre. Og når man hos Bolius kan læse hvor ulækker en opvaskemaskine kan være, så er der god grund til at rengøre den med jævne mellemrum.

5 fejl der gør opvaskemaskinen ulækker

Hvis din opvaskemaskine er ulækker eller lugter, kan det skyldes en af disse typiske fejl:

  1. Du glemmer at fjerne større madrester fra dit service, inden du sætter det i opvaskemaskinen.
  2. Du bruger kun opvaskemaskinens hurtigste program, og vasker derfor aldrig ved høje temperaturer.
  3. Du doserer opvaskemiddel, salt eller afspændingsmiddel forkert ift. vandets hårdhed i dit område (se vandets hårdhed i dit område her).
  4. Du lukker altid lågen helt efter vask, så overskydende fugt lukkes inde i maskinen. Det kan ikke kun danne en fæl lugt, men også bevirke at skimmel og meldug vokser frem.
  5. Du glemmer at rengøre filtre og tætningslister omkring lågeåbninge. Særligt filteret kan blive ulækkert, hvis det ikke renses jævnligt.

Korrekt dosering er vigtigt

Opvaskemiddel, afspændingsmiddel og salt skal doseres korrekt, for at opvaskemaskinen holder sig ren uden at kalke til.

Hvis du ikke doserer korrekt, kan du derfor få problemer med vaskeevnen samt opvaskemaskinens levetid. Du kan også risikere at skulle afkalke din opvaskemaskine med jævne mellemrum, hvis ikke de forskellige midler doseres efter forskrifterne.

Først og fremmest er det vigtigt at du kender vandets hårdhed i din kommune, da det er afgørende for doseringen af både opvaskemiddel, afspændingsmiddel og salt.

Se vandets hårdhed i din kommune

Opvaskemiddel (og opvasketabletter)

De fleste bruger opvasketabletter, som fungerer fint i kommuner hvor vandhårdheden er under 21 dH. Men omkring København, Lolland-Falster, dele af Fyn m.fl. er vandet hårdere, hvilket betyder at du skal tilføje salt og dosere det korrekt ift. vandhårdheden. Ellers vil du se kalkaflejringer i din opvaskemaskine.

Det er også vigtigt at opvaskemidlet er doseret korrekt. Bruger du for lidt opvaskemiddel får du nemlig ikke fjernet alt snavs, og det kan danne grobund for ildelugtende bakterier. Bruger du for meget opvaskemiddel, sætter der sig en film af sæbe på servicet.

Afspændingsmiddel

Det vigtigste formål med afspændingsmiddel er at blødgøre vandet, men også at reducere overfladespændingen så små dråber vand preller af på glassets overflade.

Generelt er afspændingsmiddel effektivt mod kalkpletter på glas og bestik, og det kan derfor være en god idé at benytte hvis du har problemer med netop dette.

Doseringen af afspændingsmidlet er selvfølgelig vigtig, og hvis du under- eller overdoserer kan det ses som matte belægninger på dine glas.

Salt

Saltet blødgør vandet, og gør opvasken mere effektiv. Samvirke giver en god forklaring på hvorfor salt er nødvendigt, samt hvorfor det er nødvendigt at dosere korrekt. Opvaskemaskinen gør nemlig brug af et ionbytteranlæg, hvor kalken bindes i vandet. Salt er en nødvendig del af et sådant anlæg, og du kan i opvaskemaskinens brugsanvisning læse hvordan du regulerer mængden af salt så det passer med vandets hårdhed.

Sådan gør du opvaskemaskinen ren

Hvis du gerne vil undgå snavs og dårlig luft i din opvaskemaskine, er det nødvendigt at gøre den ren med jævne mellemrum.

For at gøre hele opvaskemaskinen ren, skal du bruge:

  • Opvaskebørste
  • Tandbørste
  • Tandstikker
  • Opvaskemiddel
  • Et par gode mikrofiberklude
  • Evt.: Citronsyre (bruges til slemme kalkaflejringer)

1. Grovsi og finsi

I bunden af alle opvaskemaskiner sidder en si, der sørger for at madrester ikke løber ud i afløbet og sætter sig fast.

Sien består af to dele: En grovsi og en finsi.

Disse dele kan types skilles ad ved at dreje dem, og der er ofte markeret med en pil hvilken retning de skal drejes i.

Det du typisk ser på sien, er en grålig masse. Det er fedtaflejringer fra maden, som med tiden kan begynde at lugte meget slemt.

For at rengøre sien, adskilles den og vaskes i køkkenvasken. Brug varmt vand og lidt opvaskemiddel, og skrub med opvaskebørsten til alle mad- og fedtrester er væk.

Det anbefales at vaske den store grovsi ugentligt, mens den lille finsi kan nøjes med at blive vasket en gang hver måned.

2. Afløb

Når du har fjernet grovsi og finsi, har du adgang til opvaskemaskinens afløb.

Det anbefales at tage opvaskebørsten i brug igen, og skrubbe med lidt sæbevand for at løsne fastsiddende mad- og fedtrester. En tandbørste kan også bruges, hvis det er svært at komme til med en opvaskebørste.

Det anbefales at rense afløbet en gang månedligt, når du alligevel har sien afmonteret.

3. Spulearm(e)

De fleste opvaskemaskiner har en enkelt spulearm, men nogle modeller har mere end én. Spulearme bliver ofte overset, når maskinen gøres ren, men faktisk kan de også blive snavsede og ulækre.

Hvis du nogensinde har prøvet at dreje spulearmen efter endt vask, har du sikkert oplevet at vand er sprøjtet ud derfra. Der sidder nemlig gerne lidt overskydende vand inde i spulearmen, og med tiden kan der således også aflejres bakterier eller kalk.

Derfor er det vigtigt, at du tager spulearmene ud og vasker dem med jævne mellemrum. Gerne en gang hver 3. måned.

Brug en tandstikker eller lignende til at løsne snavs omkring åbningerne, og vask med en opvaskebørste i varmt sæbevand.

4. Kurve og bestikbakker

Det virker måske ikke indlysende at vaske kurve og evt. bestikbakker, da disse jo sidder i opvaskemaskinen og vaskes sammen med bestik og service. Men faktisk kan der være flere områder, hvor snavs ophober sig, hvilket især gælder omkring hjørner og bund hvor hjulene eksempelvis sidder.

Tag derfor kurve og bestikbakker ud en gang om måneden, og gennemgå hjørner og afkroge for ophobet snavs. Brug en opvaskebørste og sæbevand til rengøringen, og tag evt. en tandbørste i brug hvis det er svært at komme ind i alle små kroge.

5. Kanter og hjørner indvendigt

Inde i opvaskemaskinen kan der i de fjerneste afkroge gemme sig både snavs og kalkaflejringer.

Når du alligevel har kurve og bestikbakker ude, kan du lige så vel kigge opvaskemaskinen efter indvendigt. Vask med sæbevand og opvaskebørste, og tør eventuelt efter med en klud.

Hvis du ser kalkaflejringer, kan du køre maskinen igennem med citronsyre. Se brugsanvisningen på pakken med citronsyre, som kan købes i de fleste supermarkeder.

6. Lågen

Der kan sidde masser af snavs omkring lågeåbningen, der oftest viser sig som hvide aflejringer.

Derudover kan der også sidde en masse madrester, støv, skidt og andet ulækkert snavs omkring hængslerne, som ofte bliver overset under rengøring.

Det er nemt at rengøre lågen med en mikrofiberklud, og du kan desuden bruge tandbørsten til at skrubbe kanterne og tætningslisterne rene.

Rengør gerne lågen en gang månedligt, men tør over med en mikrofiberklud opvredet i lidt sæbevand ugentligt, så du undgår at alt for meget snavs når at aflejres.

7. Kør en intensiv vask

Det intensive opvaskeprogram er skabt til at kunne rense selv genstridigt snavs af gryder og bestik, og derfor er vandtemperaturen også oppe på 65 eller 70 grader.

Hvis du normalt bruger det korte spareprogram når du vasker op i maskinen, er det en god idé at køre en intensiv vask en gang månedligt.

Lad det gerne være efter rengøring af maskinen, så du kan bruge programmet til at løsne og fjerne de sidste rester af snavs som du ikke selv har selv.

Sæt gerne bestik, gryder og andet robust service i opvaskemaskinen, mens du kører dette program.

Skema over rengøring af opvaskemaskine

Herunder er et overblik over, hvor ofte de forskellige elementer i opvaskemaskinen skal rengøres:

Ugentligt:

  • Grovsi
  • Aftørring af lågeåbning

Månedligt:

  • Finsi
  • Afløb
  • Kurve og evt. bestikbakker
  • Kanter og hjørner indvendigt
  • Intensivt opvaskeprogram (helst ved 70 grader)
  • Grundigere rengøring af lågeåbning

Hver 3. måned:

  • Spulearm(e)
  • Grundig hovedrengøring

Mere viden

Herunder er links til mere viden til dig, der gerne vil blive endnu klogere på rengøring af opvaskemaskinen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *