Det er nemt at rengøre emhætten, hvis du gør det med jævne mellemrum. Hvis ikke, kan du risikere at fedtaflejringerne tykner og kræver større mængder knofedt at få rene.
Filteret er det vigtigste at holde rent, hvis du vil undgå at emhætten taber sugestyrke.
Indholdsfortegnelse
Sådan rengør du emhætten nemt og enkelt
Sørg for at gentage denne proces mindst én gang om måneden, og så sikrer du at emhætten forbliver ren og effektiv i hele dens levetid.
Det skal du bruge:
- Opvaskebørste
- Almindeligt håndopvaskemiddel
- Mikrofiberklud
- Tandbørste (til at skrubbe langs kanter og hjørner)
- Evt. en spand til opblanding af vand og sæbe
1. Rengør filteret
Filteret opsamler det meste damp og os fra dine gryder og pander, og derfor er det også her du finder det meste snavs.
Hvis du ofte steger ved høje temperaturer i fedt eller olie, skal du forvente at filteret hurtigere bliver snavset.
De fleste filtre er lavet af aluminium eller rustfrit stål, og kan derfor nemt tages ud og sættes i opvaskemaskinen. Vask dem ved højest mulige temperatur i maskinen, eller vask dem i hånden med en opvaskebørste og håndopvaskemiddel.
Vær opmærksom på at du ikke sætter nogen malede dele i opvaskemaskinen, da disse normalt ikke tåler maskinvask.
Forskellige filtre kræver muligvis forskellig behandling.
- Filtre af stål og aluminium tåler generelt fint at komme i opvaskemaskinen. Vær opmærksom på at filtre af aluminium kan blive lettere misfarvede med tiden, men dette ændrer ikke på effektiviteten.
- Filtre af fibermateriale, eksempelvis polyester eller papir, skal udskiftes når de er fyldt op med fedt. Nogen kan dog vaskes i vaskemaskinen og genbruges, så vær sikker på du læser brugsanvisningen hvis du er i tvivl.
Forskellige producenter kan også finde på at anbefale forskellig hyppighed for rengøring, men som hovedregel bør du holde dig til rengøring mindst én gang om måneden, og gerne oftere.
2. Tør af omkring filteret
Efter filteret er fjernet, kan du aftørre kanterne omkring filteret. Afhængigt af emhættens udformning, kan det være en god idé at bruge en tandbørste til at løsne snavset med. Herefter bruger du blot en mikrofiberklud og lidt varmt sæbevand, til at fjerne snavset med.
3. Rengør emhætten udvendigt
Det er vigtigt at du rengør emhætten udvendigt, da der ellers kan sætte sig et genstridigt lag fedt og snavs som er svært at få af. Med tiden kan overfladen blive klistret, og støv vil derfor også sætte sig fast i overfladen.
Sørg derfor for at tørre af med en opvredet mikrofiberklud, så du får rengjort alle overfladerne. Brug bare en lille smule sæbevand til dette, og tør efter med et tørt viskestykke på alle overflader af glas eller rustfrit stål. Så undgår du også at sætte mærker.
4. Sørg for at emhætten tørrer inden filtre monteres
Når emhætten er rengjort og filtrene er vasket, skal du give emhætten tid til at tørre ordentligt. Hvis ikke, risikerer du at den står og drypper ned i dine gryder og pander efterfølgende.
Dette gælder især for filtre af stål eller aluminium, hvori der kan sidde rester af vand.
Sørg derfor for at lade filtrene stå og dryppe af først, så du er sikker på de er helt tørre. Dette gælder også, selvom de har været i opvaskemaskinen.
Sådan rengør du et meget beskidt fedtfilter
Hvis emhættens filter ikke er blevet rengjort i længere tid, kan snavs og fedt være svært at fjerne med en normal maskinvask eller opvaskebørste.
Her anbefaler Bolius i stedet at blande et rengøringsmiddel ud af følgende:
- 2 dl. opvaskemiddel
- 2 spiseskefulde salmiakspiritus 8% (bland gerne udendørs eller ved god udluftning)
- Tilsæt ¼ for hver 5 liter vand i en balje.
Læg filteret i blød natten over, så alle fedt- og madrester løsnes.
Sørg igen for at det KUN er filteret du lægger i blød, så du ikke ødelægger malede metalholdere eller andet.
En anden fremgangsmåde er at bruge fast brun sæbe, som du smører på filteret. Læg det herefter i en plastikpose som lukkes tæt, og lad det ligge natten over. Skrub rent med varmt vand og en opvaskebørste efterfølgende.
Udskift evt. kulfilter jævnligt
Nogen emhætter benytter sig af recirkulation i stedet for aftræk til det fri. I sådanne emhætter sidder der normalt et kulfilter, som du skal huske at udskifte med jævne mellemrum.
Husk gerne dig selv på dette ved at sætte et kryds i kalenderen, eller indstil en påmindelse på din mobiltelefon.
Normalt skal kulfilteret udskiftes 1-2 gange årligt, alt efter hvor ofte du bruger din emhætte, men dette fremgår normalt af din emhættes brugsanvisning.
Har du mistet brugsanvisningen til din emhætte, kan du oftest finde en kopi på producentens hjemmeside ELLER ved at søge på Google efter “emhætte-navn brugsanvisning”
Det er også muligt at købe et kulfilter, der kan vaskes i opvaskemaskinen og genanvendes op til 8 gange. Det er dog en ret omstændelig proces, som kræver at du vasker det ved 70 grader og dernæst lader det tørre i ovnen ved 70 grader i to timer.