Bageplader og riste kan være svære at rengøre, når madrester har brændt sig fast i overfladen, og hvis det bliver rigtig slemt kan ovnen begynde at lugte når den er varm. Derfor er det bedst at holde både ovnen og tilbehøret rent og frit for fastbrændte madrester, så du slipper for lugten hver gang ovnen skal bruges.
Men hvis skaden allerede er sket og du ikke kan få de fastbrændte madrester væk med almindelig vask og aftørring, hvad gør du så?
Vi har undersøgt de mange gode husråd, og særligt ét middel går igen: Brun sæbe.
Indholdsfortegnelse
Sådan rengør du nemmest bageplader og riste
Vi har efterhånden afprøvet mange forskellige rengøringsmidler, der er lavet specielt til bageplader og riste. Disse midler er dog oftest temmelig dyre, og de kan sjældent bruges til andre formål.
Til gengæld er der ét middel, som bare fungerer: Brun sæbe.
Du skal bruge følgende:
- Gammel opvaskebørste (helst den billige type med stive nylonbørster – en pensel kan også bruges)
- Fast brun sæbe (fås i alle supermarkeder ved rengøringsmidler)
- En plastikpose
- Skuresvamp
- Evt.: Tredobbelt salmiakspiritus
Fremgangsmåde:
- Påfør et godt jævnt lag af brun sæbe på dine bageplader og riste. Brug den gamle opvaskebørste eller en pensel til at fordele det med.
- Læg bageplader og riste i en plastikpose, som lukkes helt tæt. Det er vigtigt at der ikke kan komme luft ind i posen, for så kan den brune sæbe tørre ud.
- Lad bageplader og riste stå “i blød” en dag eller to.
- Skrub bageplader og riste med en skuresvamp, og rens efter med vand. Husk at bageplader med emaljeret overflade ikke tåler hårde skuresvampe særlig godt, men riste af rustfrit stål kan tåle alle slags skuresvampe.
- Er der stadig en masse snavs tilbage efter du har skuret og skrubbet, kan du prøve at tilsætte en spiseskefuld salmiakspiritus i posen og gentage processen. Sæt posen udenfor, da dampene fra salmiakspiritussen ifølge Bolius kan være farlige at indånde.
Tip: Riste af rustfrit stål tåler en del, og hvis du ikke kan vente på metoden med brun sæbe, kan en ståluldssvamp og masser af knofedt løsne fastbrændte madrester hurtigt.
Vi bruger altid ovenstående fremgangsmåde når vi rengør bageplader og riste, og de bliver skinnende rene hver gang.
Brun sæbe er et ganske undervurderet mirakelmiddel, der ikke altid får den positive opmærksomhed det fortjener.
Heybolig anbefaler:
Sådan holder du bageplader og riste rene i fremtiden
De typiske syndere, der gerne brænder sig fast på bageplader og riste, er følgende:
- Olie
- Fedt
- Ost
Og jo længere tid du venter med at fjerne det, mens du fortsat benytter ovnen regelmæssigt, jo sværere bliver det at få af.
Det skyldes især at nye madrester brænder sig fast ovenpå de gamle, og laget af fastbrændt snavs vokser sig således større med tiden.
Sørg derfor for at gøre dine bageplader og riste rene med jævne mellemrum, gerne hver gang du har brugt dem, hvorved du slipper for at madrester brænder sig yderligere fast.
Husk desuden at bruge bagepapir eller sølvpapir, hvilket især er vigtigt når du skal stege kød i din ovn. Kød kan nemlig syde og sprutte en del når der er fedtkant udvendigt, og det er der eksempelvis ofte på en culottesteg, flæskesteg og lignende.
- Brug gerne sølvpapir eller bagepapir i bunden af bradepander og riste, især når du steger kød.
- Anvend gerne stegepose, og brun kødet på en stegepande efterfølgende hvis muligt. Så undgår du at kødet syder og sprutter inde i ovnen, og det kan begrænse mængden af fastbrændt snavs markant.
- Husk at rengøre både ovn, bradepander og riste med jævne mellemrum. Gerne en gang hver anden uge eller hver måned, afhængigt af hvor ofte du bruger ovnen.
- Har du en grill med låg, gerne en gasgrill hvor temperaturen kan justeres, kan du bruge den så ofte som muligt når der skal laves stegeskorpe på kødet.
Kilder