Sådan holder du katte ude af haven

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Det kan være svært få alle nabolagets katte til at holde sig på egne matrikler, og det er sjældent kampen værd at stemme dørklokker i en radius af flere kilometer for at inddæmme de strejfende katte.

Af og til kan du også risikere at få besøg af vilde katte, og de forstår som bekendt ikke at de bevæger sig ind på privat område.

Som de fleste med en have allerede ved, er katte særligt vilde med at besørge i løs jord eller sandkasser. De kan også finde på at gå på opdagelse i skuret, og er de vant til mennesker kommer de også gerne tæt på.

Vand eller larm skræmmer katten væk

Selvom nogen måske synes det er ondt at skræmme kattene væk med vand eller larm, er det effektivt hvis det praktiseres over flere omgange.

Hav eksempelvis en lille vandpistol klar så du kan give den uønskede kat et sprøjt vand, når den træder ind i haven. Katte hader vand, og hvis forskrækkelsen er stor nok vælger den formentlig ikke at komme igen.

Samme effekt kan opnås, hvis du slår to grydelåg sammen – den høje lyd virker afskrækkende på katten, der måske vælger at gå en bue udenom din have en anden gang.

Mark- og vejfredsloven

Vidste du, at vi i Danmark har en lov der pålægger ejere af husdyr at gøre hvad de kan for at holde dyrene på egen grund?

Hvis du med sikkerhed kender kattens ejer, kan du således med hjemmel i lovgivningen indfange katten og bede ejeren hente den – eller få den bragt til et internat, hvor ejeren så kan hente den.

Læs hele mark- og vejfredsloven på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Snak med kattens ejer

Hvis kattens ejer eksempelvis er din nabo eller du ved at personen bor i nærheden, er det en god idé at opsøge en dialog som første skridt.

Måske er vedkommende slet ikke klar over at deres kat er til gene i andres haver, og det kan i sig selv være en god hjælp at gøre opmærksom på dette i første omgang.

Du kan også fortælle vedkommende om mulighederne for at lade katten besørge i egen have, ved at etablere et “toiletområde” eller sætte et par kattebakker op udenfor som den kan benytte. Læs mere om dette i bunden af denne artikel.

Virker dialog ikke, kan det være en idé at gøre opmærksom på mark- og vejfredsloven – heriblandt at kattens ejer kan gøres erstatningsansvarlig for enhver skade forårsaget af katten.

Sådan holder du katte væk fra bestemte områder af haven

Det kan virke som en umulig opgave at holde katte væk fra hele haven, særligt fordi det er svært at vide om de er herreløse og dermed strejfer løst omkring uden ejer.

Hvis du er generet af katte, som eksempelvis lægger sig i dine hynder eller graver i blomsterbedene, findes der en række råd som kan afhjælpe problemerne.

Du kan på nettet også købe forskellige typer katteskræmmere, der udsender lys og lyd hvis et dyr (eksempelvis en kat) bevæger sig ind foran sensoren.

Blomsterbede

Ifølge Bolius bryder katte sig ikke om ting der lugter stærkt, men det gør du formentlig heller ikke selv. Der findes dog en række forskellige ting du kan lægge ud i haven, som katte ikke kan lide lugten af.

  • Brugte teposer. Indholdet strøes omkring bedet. Kræver en større mængde te, så du skal være flittig tedrikker før dette giver pote.
  • Citrus-, pebermynte- og eukalyptus dufte kan også holde katte væk.
  • Flere anbefaler hjortetaksolie som en mulig løsning, men det skal dog holdes ved lige da et par regnskyl reducerer lugten.
  • Kakao-flis anbefales også af flere. Det er et produkt som forbedrer jordkvaliteten, og som katte ikke kan lide.
  • Kaffegrums er også anbefalet mange steder, og det kan ligeledes bruges som gødning.
  • Hønsenet kan lægges over jorden i et blomsterbed. Katte bryder sig ikke om at træde på dette, og du klipper blot et hul i hønsenettet der hvor du skal plante.
  • Plant lavendel i dine blomsterbede. Ikke nok med at lavendel dufter dejligt, så kan det også afskrække både katte og dyrevildt. Katteurt har derimod en tiltrækkende effekt på katte.

Sandkassen

Børnenes sandkasse er vel nok et af de mest yndede “udflugtsmål” for katte, der elsker at besørge i det løse sand. Det er dog kun de færreste, der ønsker at grave kattes efterladenskaber ud af børnenes legested, men heldigvis er det nemt at undgå.

De fleste sandkasser sælges i dag med en slags låg, der nemt kan klappes over sandkassen når den ikke bruges.

Har sandkassen ikke et tilhørende låg, eksempelvis fordi du selv har bygget den, så kan det nemt løses ved at spænde et net henover. Monter blot et sæt kroge langs siderne af sandkassen, og fastgør nettet deri – så har du hurtigt og nemt en god overdækning til børnenes sandkasse.

Havemøbler og -hynder

Katte elsker at ligge steder, som er bløde og afskærmede. Eksempelvis i en havestol, som er skubbet ind under havebordet, men også i en havesofa eller hængekøje.

De færreste ønsker dog at starte dagen i haven med at fjerne bunkevis af kattehår fra hynderne, og for allergikere kan dette være særligt problematisk.

Du kan dog relativt nemt afhjælpe problemet ved at følge et par simple råd.

  • Sæt havestolene skråt op ad havebordet. Så er der ingen vandrette overflader, som katten kan ligge på.
  • Gem hynderne væk når de ikke bruges. Invester eksempelvis i en hyndeboks, og læg hynderne deri når de ikke bruges.
  • Dæk dine havemøbler til med et cover. Det beskytter ikke kun mod fremmede katte, men beskytter også mod vind og vejr.
  • Læg et net over havemøblerne. Har du eksempelvis en hængekøje, kan det være nyttigt at lægge et net over når den ikke bruges. Således slipper du for at katte fristes til at lægge sig i hængekøjen.

Vi har flere steder læst om haveejere, der enten lægger sølvpapir eller plastikposer i havemøblerne, da den knitrende lyd afskrækker kattene. Det fungerer dog ikke så godt når vinden blæser, da plastikposer og sølvpapir nemt blæser væk.

Bilen

Der findes intet bedre sted at lægge sig, end en lun motorhjelm. Derfor er det ikke unormalt, at du ser poteaftryk på din bil hvis den står i læ om vinteren og motoren er varm.

Den nemmeste måde at holde katten væk fra den varme motorhjelm, er at dække den til med et overtræk eller lignende. Du kan dog stadig risikere at katten hopper op og lægger sig på det, men i det mindste undgår du at den træder direkte på bilen og efterlader spor af poter på overfladen.

Det frarådes at skræmme katten væk fra bilen, da den af rent instinkt vil sætte kløerne i for at komme væk i en fart. Dette kan medføre ridser i lakken, og så bliver regningen blot endnu højere.

Fuglehuse og havedam

Fuglehus og -foderbræt kan med fordel placeres i en højde og på steder, som ikke er let tilgængelige for katte.
Katte hopper gerne op i træer, så her er det sjældent en god idé at ophænge fuglehuse eller foderbrætter hvis du ved at der er mange katte i området.

Det bedste er at hænge fuglehuse og foderbrætter op på en husmur eller i en tilpas højde fra et lodret stativ, som katte ikke kan kravle opad.

Har du fisk i din havedam, vil katten naturligt blive tiltrukket af disse. Her kan du prøve de samme kneb som ved blomsterbedene,<<<< eller du kan sørge for at jorden omkring dammen er tilpas våd. Katte kan generelt ikke lide at sidde og gå i våd jord eller mudder, så hvis det er muligt kan du med dette trick holde kattene væk derfra.

 

Sådan får du din kat til at besørge i din egen have

Hvis du selv har kat og gerne vil undgå at den besørger i naboens have, er der flere ting du kan gøre.

Først og fremmest handler det om at skabe nogle områder i haven, som katten tiltrækkes af når den skal besørge.

Her kan du gøre følgende:

  • Etabler et lille “toiletområde” i haven, bestående af løs jord med lidt kattegrus iblandet.
  • Sæt et par kattebakker (eller små plastik-sandkasser) med kattegrus under halvtag, eksempelvis under din carport eller i et åbent skur.

Det er selvfølgelig ikke sikkert at din kat ønsker at benytte disse steder, men det mindsker dog risikoen for at den går i naboens have og besørger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *