Derfor skal du holde dig fra hjemmelavede ukrudtsmidler

Foto: Julietart / Depositphotos

Nettet er fyldt med velmenende råd, der hjælper dig med at lave hjemmelavede ukrudtsmidler. Nogle af dem virker måske, men andre kan have skadelige effekter på din have og miljøet.

Flere beretter om græsplæner, der er blevet svedet af hjemmelavede midler, mens andre beretter om mangelfuld effekt på alt fra bagepulver til opvaskemiddel.

I de hjemmelavede ukrudtsmidler skyldes effektiviteten ofte en bestemt ingrediens, og du vil oftest kunne finde denne i godkendte ukrudtsmidler. Forskellen her er så at de godkendte ukrudtsmidler er blandet i de rette forhold, og ikke indeholder andre midler som påfører utilsigtet skade på haven.

Her finder du lovlige ukrudtsmidler til hjemmebrug

Det er ikke lovligt at lave sit eget ukrudtsmiddel og sprøjte det i haven. Dette skyldes at Miljøstyrelsen ikke kender virkningen af det, samt den miljømæssige påvirkning af disse.

For at komme de hjemmelavede ukrudtsmidler til livs, kan du finde en oversigt over godkendt ukrudtsmidler hos Miljøstyrelsen.

Oversigten hjælper dig med at finde ukrudtsmidler med specifikke aktivstoffer tilsat, eksempelvis eddikesyre, så du kan bekæmpe det rette ukrudt så skånsomt som muligt.

Et af de godkendte ukrudtsmidler til hjemmebrug med eddikesyre hedder Bayer Keeper Quick, før kendt som Natria No Weed, og dette middel optages af planten hvorefter cellerne nedbrydes indefra.

Før du kaster dig ud i at bruge ukrudtsmidler, er der dog flere gode og miljøvenlige alternativer. Herunder tager vi et kig på nogen af dem:

Hyppig plæneklipning gør livet svært for ukrudt

Regelmæssig plæneklipning med bioklip holder ukrudtet nede uden brug af ukrudtsmidler. Foto: Lightkeeper / Depositphotos

Tidsler, mælkebøtter og brændenælder skyder ivrigt op i plænen, når først det lune forår bider sig fast. Det er ikke et kønt syn, og det kan friste at lave et ukrudtsmiddel og sprøjte det på de ønskede vækster.

Før du gør dette, bør du dog prøve at klippe græsset oftere. Ukrudtet vil helt naturlige blive nedkæmpet af græsset, da ukrudtet har det svært med regelmæssige klipninger. Græsset tåler derimod fint at blive klippet hyppigt, og med tiden vil græsset naturligt genvinde plænen.

Ifølge Bolius anbefales det at slå græsset mindst én gang om ugen i vækstsæsonen. Det kan også betale sig at lade det afklippede græs ligge i plænen, og de fleste plæneklippere har en bioklip-funktion som klipper de afklippede strå i småstykker inden de fordeles i et jævnt lag over plænen. Dette giver ekstra gødning til græsset, samtidig med at ukrudtet får det endnu sværere.

En ukrudtsstikker kan også være et nyttigt redskab til bekæmpelse af enkelte mælkebøtter og tidsler i plænen, da du blot stikker den ned i ukrudtet hvorved den optager det med hele eller dele af roden.

Ukrudtet mellem fliserne kan bekæmpes med varme eller kniv

Fiskars QuikFit fliserenser kan monteres i en teleskopstang, og fjerner nemt og effektivt ukrudt op fra fliserne.

Ukrudt kan vokse næsten alle steder, og spirer også gerne frem mellem dine fliser. Det kræver en effektiv og hyppig bekæmpelse at holde det nede uden ukrudtsmidler, men det kan sagtens lade sig gøre.

Fiskars QuikFit fliserenser kan monteres på en teleskopstang, og fungerer ved at du fører den mellem fliserne så ukrudtet skæres frit. Derefter kan du blot samle det op og smide det i kompostbunken, så det kan omdannes til næringsrigt muld.

Læs også: Gode kompostbeholdere af træ, metal eller plastik

En anden mulighed er simpelthen at brænde ukrudtet, men det sviner en smule mere og du skal være forsigtig at du ikke utilsigtet brænder omgivende elementer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *