Sådan beskytter du haven mod dyrevildt

Det er hyggeligt at iagttage dyrelivet i haven, men knap så hyggeligt hvis dyrevildt begynder at spise af planterne. Et par rådyr kan hurtigt skabe masser af ravage i haven, da de tager alt spiseligt de kan komme i nærheden af. Nyplantede træer, buske, blomster, frugter, bær – intet er fredet, da de har appetit på lidt af hvert. Det samme gælder blandt andet for harer og mus, der også kan være en plage. Det er dog oftest rådyrene, der forårsager mest skade i haverne, da mus er små og haren efterhånden et sjældent syn i mange områder.

Ifølge Bolius og flere andre ekspertkilder kan du derfor godt forberede dig på at beskytte havens planter og træer, særligt hvis du har rådyr på besøg i tide og utide.

Hvor stor er rådyrbestanden i Danmark?

Ifølge oplysninger fra Miljøstyrelsen er rådyr i fremgang over hele Danmark, og de er således et helt normalt syn i alle egne – særligt nær områder med skov, marker og enge.

Men ved ikke præcist hvor mange rådyr der lever i Danmark, men man mener at tallet ligger omkring 500.000. Der nedlægges hvert år omkring 100.000 stykker råvildt.

I de fleste områder af Danmark, inklusiv Bornholm, er der gode forhold for både rådyr og andet dyrevildt. De lever normalt i skovene, men flytter sig også over større afstande. Det er således herigennem, at de ofte passerer gennem villaområder og spiser af planter og træer.

5 råd, der beskytter haven mod dyrevildt

I modsætning til dådyret og krondyret, er rådyret mere tilbøjeligt til at søge ind i områder med huse i jagten på føde.

De kan hurtigt lave stor ravage i en åben, veltrimmet have, som vel mest kan sammenlignes med et tag-selv bord for dyrevildt.

1. Opsæt et vildthegn på mindst 140 centimeter omkring hele haven

Det er måske ikke den kønneste løsning, men hvis du ved at nabolaget generelt er plaget af rådyr, er det bedst at være på den sikre side.

Et vildthegn skal helst være 140 centimeter som minimum, men gerne op til 180 centimeter. Når haven er beskyttet af dette hegn, er du sikker på at rådyrene ikke tager for sig af dine dyrt indkøbte planter. 

2. Opsæt hegn om udsatte områder

Hvis det kun er enkelte områder af haven du gerne vil beskytte, kan du opsætte et mindre hegn eller stakit omkring disse. Dette kan du også med fordel gøre omkring nyplantede træer, buske og andre planter, som rådyrene ellers bare hiver op og æder.

3. Sprøjt haven med særligt beskyttelsesmiddel

Der findes et beskyttelsesmiddel kaldet Trico Garden, som du blandt andet kan bestille online. Midlet er et koncentrat lavet på fårefedt, og er således helt naturligt. Det fortyndes med vand og sprøjtes på de planter du ønsker at beskytte, og skal efterfølgende påføres med 4-6 ugers mellemrum.

4. Prøv med hjortetaksolie

Flere steder har vi læst at hjortetaksolie kan virke effektivt i kortere perioder, heriblandt hos Idenyt, og det har ligeledes effekt mod andet end bare rådyr. Eksempelvis mosegrise og rotter. Hjortetaksolie kan du blandt andet købe hos Matas, og det skal ligeledes smøres på de planter du gerne vil beskytte.

5. Spred æggeskaller omkring planterne

Ifølge Isabellas og flere andre medier, kan rådyr (og andre skadedyr) ikke fordrage lugten af æggeskaller.

Spred derfor knuste æggeskaller omkring de planter og blomster du ønsker at beskytte. Det er selvfølgelig bedst, hvis du spiser mange æg, og således kan sprede et nyt lag æggeskaller med jævne mellemrum.

Læs mere: Smarte ophæng til haveredskaber

Vælg planter, som rådyr ikke kan lide

En anden måde at holde dyrevildt ude af din have på uden at opsætte fysiske barrierer, er at indrette haven med planter de ikke kan lide.

Blandt andet ved vi at rådyrene elsker at spise roser, gulerødder, salat, jordbær, ærter, rødbeder, valmuer, kornblomster, tulipaner, persille, klematis, og meget andet. Ifølge Idenyt kan rådyrenes appetit dog svinge fra år til år, så det er alligevel en god idé at beskytte nye planter for en sikkerheds skyld.

Generelt ved vi dog at rådyrene ikke kan lide disse planter:

Lavendel, løgblomster (bl.a. skilla, krokus, vintergæk, erantis), bonderose, julerose, fingerbøl, iris, citronmelisse, morgenfrue, okseøje, brudeslør, berberis, syrisk rose, buksbom, syren, peberbusk, kristtjørn, æbleroser, taks, snebær, m.fl.

Som det bemærkes, er der mange planter de ikke kan lide. Ovennævnte er blot få eksempler på hvilke muligheder, du har.

Nemmest er det formentlig, at lave en søgning på Google i stil med “kan rådyr spise XX”, hvor “XX” erstattes med plantens navn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *