Slip af med bananfluer én gang for alle

Foto: Depositphotos

Du kender dem måske også som eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer, men den mest almindelige betegnelse er bananfluer. Det er nogle små irriterende fluer, som har en forkærlighed for alt hver der enten er overmodent, råddent, gæret eller surt, og deraf er de forskellige navne affødt.

Bananfluerne er særligt mangfoldige i de lune sommermåneder, og de formerer sig lynhurtigt. Heldigvis er de ikke skadelige på nogen måde, men de fleste synes naturligvis det er irriterende at være omsværmet af små påtrængende fluer i hjemmet.

Hvis du gerne vil undgå bananfluer, skal du sørge for at fjerne tingene der lokker dem til. Du kan derudover også bekæmpe dem med en række forskellige husråd, så du kan holde dem væk hele sommeren.

Viden om bananfluer

Latinsk navn:Drosophila melanogaster.
Andre navne:Eddikeflue, vinflue og frugtflue.
Størrelse:3-4 millimeter lange.
Levetid:Ca. 30 dage.
Arter:4.000 (i Danmark 70 arter, og kun enkelte lever indendørs).
Formering:Hunnen lægger bl.a. æg i overmodne frugter, madrester, m.m.
Æggenes udseende:Hvidlige, og små nok til at de ikke kan ses.
Livsbetingelser:Bananfluerne (og deres larver) lever af gærceller, som findes i frugt, grøntsager, søde/syltede madvarer, øl, vin, m.m.

Hvorfor kommer bananfluerne?

Bananfluerne kommer typisk ind i boligen via rådden frugt udefra, men kan også bringes ind via frugt og grønt fra supermarkedet, hvis dette har fået stød og/eller er revnet. Et supermarked fyldt med moden frugt og grønt er slaraffenland for bananfluer, og det er umuligt at opdage om der er lagt æg i madvarer du bringer med hjem.

Du kan dog også sagtens få besøg af en enkelt bananflue udefra, som bare tilfældigvis opdager og tiltrækkes af en tom vinflaske eller en revnet tomat i dit køkken.

Her er de typiske årsager til at bananfluerne kommer:

 • Frugter og grøntsager, som er revnet/overmodne eller ligger og gærer.
 • Flasker eller glas med rester af ketchup, sennep eller andet syrligt.
 • Beholdere med rester af syltevarer, eksempelvis asier, syltede agurker eller marmelade.
 • Dåser, flasker eller kartoner med rester af juice, vin, øl, mælk og eddike.
 • Affaldsspand med forskellige madrester.
 • En sur karklud.

Lever bananfluer i planter?

Du har måske set små fluer lette fra dine planter, når du vander dem. Bananfluer kan godt sætte sig på planter, særligt krydderurter, men det kan også være sørgemyg. Sørgemyg kan nemt forveksles med bananfluer, men kræver en anden form for bekæmpelse.

Læs også: Sørgemyg – sådan slipper du af med dem

Bekæmpelse

Først og fremmest skal du finde ud af hvad der tiltrækker bananfluerne, og fjerne dette. Det kan være en revnet tomat, en overmoden banan, en juicekarton eller tomme vinflasker. I de lune sommermåneder skal der ikke meget til.

Når du har fundet og fjernet bananfluernes trækplaster, men gerne vil fjerne de tilbageværende bananfluer hurtigt, kan du prøve følgende metoder:

1. Eddikefælde

En eddikefælde kan du nemt lave ud af følgende remedier:

 • Kop eller glas
 • Plastik frysepose eller husholdningsfilm (kan udelades)
 • Elastik eller klisterbånd (kan udelades)
 • Eddike, f.eks. æbleeddike eller husholdningseddike
 • Et par dråber opvaskemiddel

Bland eddike og opvaskemiddel i koppen.

Bruger du en frysepose, klipper du et hul i det ene hjørne og sætter dette ned i koppen over eddikeblandingen. Resten af posen hænger ud over glasset, og fastgøres med elastikken.

Bruger du husholdningsfilm, sætter du det blot over koppen og laver et par små huller á cirka 0,5 centimeter.

Nu skal du bare vente på at bananfluerne går i fælden, og drukner i eddikeblandingen.

Sæt evt. flere af disse fælder op, hvis du har mange bananfluer i boligen.

2. Støvsugning af bananfluer

Hvis du ved hvor bananfluerne holder til, kan du finde støvsugeren frem og fjerne så mange bananfluer som muligt inden du fjerner de madvarer som de har “boet” i.

På den måde undgår du at en masse bananfluer slipper væk og flyver rundt i din bolig de efterfølgende dage.

3. Fluepapir

Bananfluer kan bekæmpes med fluepapir, som ophænges nær de steder hvor de befinder sig. Det er dog ikke kønt at se på, og må hverken hænge i direkte sollys eller indenfor børns eller husdyrs rækkevidde.

4. Kødædende planter

Kødædende planter kan bruges i bekæmpelsen af bananfluer (og fluer generelt), men det er ikke den hurtigste metode der findes, så hvis du har mange bananfluer er det måske bedst at overveje andre metoder.

5. Insektspray

Insektspray kan købes i de fleste byggemarkeder og nogle supermarkeder. Det er en lidt mere krads måde at skille sig af med bananfluerne på, men virker til gengæld effektivt og hurtigt.

Forebyggelse

Bananfluer formerer sig lynhurtigt, når betingelserne er gunstige. Det er derfor vigtigt at du sørger for forebyggelse, så du ikke pludselig invaderes af bananfluer.

Udover at holde køkkenet rent og tage skraldet ud hver aften, er her en række ting du kan gøre for at forebygge bananflue-invasionen:

 • Fjern øl- og vin flasker: Opbevar tomme dåser/flasker/kartoner med øl og vin udenfor, eller sørg for at skylle dem grundigt så bananfluerne ikke tiltrækkes af resterne.
 • Tøm affaldsbeholdere dagligt: Lad ikke affald ligge inde natten over, da det kan tiltrække bananfluerne. Smid det i stedet ud i beholderne udenfor.
 • Vask op med det samme: Sørg for at glas og tallerkener ikke får lov at stå for længe med madrester, men vask i stedet op eller stil i opvaskemaskinen med det samme.
 • Hold køkkenet rent: Sørg for at pletter fjernes, og køkkenvasken holdes ren. Husk også at fjerne rester fra straineren/risten i bunden af køkkenvasken, og tjek indholdet i frugtskålen dagligt.
 • Hold karklude og svampe tørre: En våd karklud eller svamp kan godt ligge og blive sur, og det tiltrækkes bananfluerne af. Sørg derfor for at udskifte dem jævnligt, og lad dem ligge så de kan få lov at gennemtørre.
 • Fjern sylteglas med det samme: Lad ikke glas med syltede agurker, marmelade eller andet stå fremme. Skyl dem hellere, og smid dem i din udendørs affaldsbeholder med det samme.

Kilder

https://www.bolius.dk/hvordan-slipper-du-af-med-bananfluer-2187

https://www.idenyt.dk/rengoring/kokken/slip-af-med-bananfluer-med-disse-smarte-tricks/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *